Балканският път на наркотиците
Секция: Анализи
25 Ноември 2014 09:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Балканският път на наркотиците

/КРОСС/ През Балканския маршрут минават 80% от всички наркотици, предназначени за продажба в Европа. От лятото на 1999, когато в Косово пристигат войските на НАТО (КФОР), регионът се превръща в „гангстерски рай" - територия, която евромафията счита за база на организираната престъпност и център за наркотрафик. Голяма част от незаконната дейност се извършва от семейни кланове, контролиращи територията в региона. Клановете са свързани помежду си с кръвна връзка и затова чуждият достъп до техните територии е невъзможен.

По данни от сръбски източници, Косово се разделя между мафиотските канали на три области. Първата - област Дреница, Дукачин, Лаба. Област Дреница свързва Черна Гора и Македония през градовете Призрен и Клина в посока Косовска Митровица. Тя се намира под контрола на „Група Дреница", под ръководството на Хашим Тачи. Там се извършва нелегална търговия на оръжия, крадени автомобили, търговия с хора, акцизни стоки (цигари и бензин). Семейство Тачи е тясно свързано с албанската, македонската, българската и чешката мафия. Втората област обхваща общините Печ, Дечани, Дяково. Там действа „група Метохия" с ръководител Рамуш Харадинай. Семейството на Харадинай работи с крадени оръжия, наркотици, акцизни стоки, крадени коли. Стоката се разпределя и продава в Македония, Сърбия (Санджак - Рашка) и Черна Гора. Третата област са общините Гнилане, Витина, Качаник. Тя е контролирана от семейство Мустафи. Основен профил - наркотици. Работят заедно с клана Харадинай. В Косово има и отделни кланове, които действат заедно с и под контрола на албанската (тиранската) мафия. Това са клановете Лука, Селими, Келмендини, Елшани, Сума, Суля и Бабалия.

Един от каналите, по които наркотиците от Турция се препращат към Италия, от там в Западна Европа, е през албанския град Тропоя към пристанищата Драч и Валона. Американското ЦРУ отдавна признава, че престъпните групировки от Косово са най-мощните производители и доставчици на наркотици в Европа. В Германия са изместили турско-кюрдската наркомафия, а в Унгария и Словакия косоварите контролират 90% от продажбата на наркотици, в Швейцария - 70%, в Дания - 50%, а във Франция - 49%. Голяма част от печалбата прибира Хашим Тачи (близо 150 милиона долара годишно).Парите се перат през частни банки и обменни пунктове.

Престъпността и тероризмът на Балканите са тясно свързани помежду си. Балканите са „обект на интереси" и коридор за най - големите мафиотски структури и за мрежата на „Ал Каида". Обединява ги общият интерес - пари, канали за разпространение на наркотици, търговия с хора, най - вече от Централна Азия, които през Балканите се прехвърлят в ЕС. По този начин всяка година се печелят стотици милиарди долари. Европейската и албанската мафия са взели под контрол главните транспортни връзки Е-4 (Румъния - Сърбия до границата с Хърватия), Е-8 (България, Македония, Косово и Албания) и от там прекарват контрабанден алкохол, цигари, наркотици. Чрез прането на пари и подкупването на местните политици, Балканите скоро могат напълно да попаднат под контрола на мафията, която ще определя правилата на играта и ще избира нужните й политици.

Балканите се превърнаха в главния „хероинов път" на Европа. Тук съвместно действат албански и италиански групировки. На коридор Е-10 (Хърватия, Сърбия, Македония - Гърция), който е главна артерия на Западна Европа и Балканския полуостров, съединяващ се с Близкия и Средния Изток, работят до 50 хиляди членове на международната мафия. По достоверна и проверена информация от бившите ръководители на Министерството на вътрешните работи на Сърбия, албанската мафия взима от 60 до 70% от цялата печалба, реализирана от контрабандата и наркотрафика на Балканите. Албанската Cosa Nostra контролира политиците в Косово, като сред тях са Тачи, Харадинай и Чеку.

Мощта на албанската мафия се гради върху подчинение на кланове и племена. Събранието на клановете (понякога и 20 едновременно) се явява основният стълб на мафиотската „лоза". Нейният предводител е едновременно и политически лидер. Албанската мафия не е единична пирамида с едноличен „кръстник - баща - дон", а цяла система от пирамиди с многочислени „кръстници". Част от тях отдавна са се преместили от Албания в Косово и Македония. Всичките са свързани с терористите от ОАК, а пък от своя страна ОАК с местните политически представители и ръководството на митницата, полицията и косовската армия. Имайки предвид постоянния ръст на производство на наркотици в Афганистан, който произвежда 90% от цялото количество хероин в света, доходите от наркотрафик в „независимо" Косово ще станат основно перо за приходи. Веднага след едностранното обявяване за независимост, Брюксел заговори за това, че в Косово вече окончателно ще бъде победена наркотърговията. Но никаква борба с мафията не е имало и няма да има. За какво да режеш клона на който седиш, като унищожиш единствения „отрасъл на икономиката", даващ стабилен и висок доход, най-вече на структурите, които поддържат властта в „независимия" край. Това е изключително печеливш бизнес, както го определят много експерти, годишно изкарващ десетки милиарди долари.

Оказва се, че в момента целият регион (Албания, Косово и Западна Македония) е един голям склад за наркотици, където може да се печели от всичко. А борбата с наркотиците и наркотрафика ще бъде само в отчетите на международните организации, които рядко ще хващат по някоя малка рибка от „глутницата на наркохищниците". По време на скорошната командировка в Сърбия, авторът се срещна с Марко Ницович, който е ветеран от МВР на Сърбия и няколко десетилетия се занимава с проблемите свързани с транзита на наркотици през Балканите.

На въпроса за това, защо толкова трудно върви борбата с наркотрафика и кой днес е основният наркотърговец на Балканите и в Европа, беше даден изчерпателен коментар: „Наркотиците на Балканите се контролират от албанците. Те водят кадрова политика и определят йерархията в сръбската мафия. Всичките наркотици от бившите азиатски републики на СССР (Таджикистан, Казахстан, Узбекистан) минават през Турция и България към нас. От Сърбия продължават на Запад. Албанците станаха по-силни от италианците. И аз не веднъж съм предупреждавал западните колеги, че албанската и косовската мафия ще бъдат за Европа най-големият проблем. Но те незнайно защо мислят, че аз мразя албанците и се опитвам да ги опетня. Аз дълго работих в Белградската полиция и бях началник в отдела за борба с наркотиците. Аз знам всичко за тях. Албанците имат свой език, свои традиции още от средновековието, закони, те имат много строга родствена връзка, родствената подчиненост е с много строга и здрава система. Тяхната религия е ислямът, което се явява най-големият проблем, защото полицията не може да внедри в албанската мафия свои хора, свои провокатори.Става дума за семейство, за голямо албанско семейство, където всички се знаят. В Германия всяка година сменят по 200 албанци-преводачи, които слушат телефонните разговори между албанците. Но всеки път полицейската информация се оказва достъпна за албанската мафия, постоянно има изтичане. В момента албанците могат да купят всекиго. Те имат много влиятелна албанска подкрепа по целия свят. Има 35 милиона кюрди, които живеят между Сирия, Ирак и Турция. Те също се борят за собствена държава, но никой на Запад не им помага и не ги подкрепя в това начинание. А заради 1,5 милиона албанци започнаха да бомбардират Югославия. Ето какво правят парите от наркотиците, контролирани от албанците. В Афганистан пет пъти се е увеличило производството на опиум. Това означава, че на албанците им трябват наркотици за бизнеса, а на „Ал-Каида - разузнаване и „бяла" структура в Европа и Америка. И те това го получиха с помощта на наркотиците."
Въпреки всички предупреждения от страна на спецслужбите на Сърбия, Германия и други страни, засега албанската мафия и наркотърговците се оказват по-силни и влиятелни. Или може би с тях не искат да се свързват?

Константин Качалин - експерт по проблемите на Балканите (Москва), специално за ИА REGNUM