БНТ излъчва филм за алпиниста Боян Петров
Секция: КУЛТУРА
05 Декември 2014 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНТ излъчва филм за алпиниста Боян Петров

/КРОСС/ Тази неделя (7 декември) от 16.45 ч. БНТ1 ще излъчи първата част на филма „3 х 8000". Автори на лентата, която разказва за уникалните постижения на алпиниста Боян Петров, са самият той и режисьорът Жоро Торнев.

„Зрителите на БНТ ще имат неповторимата възможност да преживеят лично изпитанията, през които преминава първият българин, изкачил три осемхилядника в рамките на 70 дни. През лятото на 2014 г. Боян покори втория и третия по височина върхове на планетата - К-2 (8611 м) и Кангчендзьонга (8586 м) в Непал, а така също Броуд пик (8047 м)", каза главният продуцент на направление „Спорт" Методи Манченко.

Боян Петров заснема кадрите и видеоматериалите, включени във филма, по време на рисковите си преходи в Непал на височина между 5 и 8 хиляди метра. Нещо повече - той води дневник на мислите, които го спохождат по време на изпитанието, в моментите, когато е сам в палатката или катери ледниците към поредния връх.

„Благодарение на Боян, аз самият направих своето изкачване на Кангчендзьонга и преживях всичко, което той е преживял", коментира режисьорът на филма Жоро Торнев.

„3 х 8000" беше представен преди броени дни на Международния фестивал на планинарския филм „Банско филм фест" и впечатли както публиката, така и професионалното жури. Втората част на „3 х 8000" зрителите на БНТ1 могат да гледат на 14 декември.

Гледайте първата част на филма „3 х 8000" тази неделя (7 декември), от 16.45 ч., само по БНТ1.