Паметник на кап. Списаревски бе открит в Долни Пасарел
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Декември 2014 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паметник на кап. Списаревски бе открит в Долни Пасарел

/КРОСС/ Паметник на кап. Димитър Списаревски бе открит в центъра на Долни Пасарел.

Паметникът е изработен по инциатива на граждански комитет от скулптора Тодор Караманов и каменоделеца Димитър Антов. Архитектурният проект е дело на арх. Миломир Богданов. Проектът е дарение от патриотичната група АКС „Кубрат".

Паметникът е факт и благодарение на административната подкрепа на кметствто в Пасарел и на Столичната община. Решение за издигането му бе прието с единодушие на сесията на Столичния общински съвет на 18 декември.

На 20 декември 1943 г. поручик Списаревски се сблъсква с противникова бомбардировъчна група в района на село Долни Пасарел. След като сваля един от бомбардировачите, българският летец се насочва към летящата крепост, която е водач на групата, и след като свършват патроните на картечницата му, се врязва със своя самолет в американския бомбардировач.

Поручик Списаревски загива, но успява да свали американската летяща крепост и поне за ден да прекрати бомбардировките. Посмъртно е произведен в чин капитан. 

Показателни за качествата на българските летци са думите на единствения оцелял американец от поразената от първия български таран летяща крепост: „Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават светиня. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията".