Украинската армия обстрелва жилищните квартали на Донецк и Горловка
Секция: СВЯТ
19 Януари 2015 12:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украинската армия обстрелва жилищните квартали на Донецк и Горловка

/КРОСС/ ДНР обвини Киев в нарушаване на примирието и нападение срещу Донбас, като призовава ОССЕ да призове украинските власти да изпълнят минските договорености.

„В момента ние виждаме, че Украйна наруши примирието и ни атакува. Артилерийски удари, които претърпяхме през последните две денонощия бяха безподобни… Още веднъж искам да се обърна към световната общност и ОССЕ: ако вие искате и споделяте мнението ни за прекратяване на огъня, накарайте Киев да изпълни минските договорености”, заяви ръководителят на ДНР Александър Захарченко, съобщават от пресцентъра на правителството на самопровъзгласилата се република.

Той добави, че през последните две денонощия терминалът на летището в Донецк е бил атакуван шест пъти от пехота и бронирана техника.

„Всички те претърпяха поражение. Осуетено бе и проникването на украинските военни в Донецк. За съжаление, в резултат от всичко това бе взривен Путиловски мост. Цялата колона от украински военни бе унищожена. Трима танкисти бяха взети в плен… Снощи Украйна бомбардира Горловка. Под обстрел попадна и представителят на Координационния център. Шрапнели от снаряди прехвърчаха дори в близост до мисията на ОССЕ в Донецк”, каза още Захарченко.

По данни на опълченците при обстрела на Донецк са ранени 44 души и 9 са загинали, включително и момиченце на 4 годинки. Сред ранените са 4 деца, като едно от тях в момента се намира в реанимация в изключително тежко състояние.

От Донецк съобщават, че само за едно денонощие украинските военни са загубили около 200 души – загинали и ранени. Загубите сред опълченците са 8 убити и 37 ранени.

В неделя съветникът на украинския президент Юрий Бирюков заяви, че украинската армия е получила заповед да открие масиран огън срещу позициите на опълченците в зоната на силовата операция в югоизточната част на страната.

По-късно от ДНР потвърдиха, че Донецк е подложен на обстрел от страна на украинските военни.

Съобщава се също, че в Горловка в резултат на атаката на украинската армия са загинали двама души при взривяването на снаряд върху спирка на обществения транспорт в центъра на града. Още 16 души са ранени.

Групата от представители на Съвместния център по контрол на режима за прекратяване на огъня (СЦКК), която се намира в Горловка, също е била подложена на обстрел на артилерията и ракетната система за залпов огън „Ураган” на украинската войска, съобщи представител на щаба на ДНР.

„Членовете на мониторинговата мисия на ОССЕ, влизащи в групата, по чудо останаха живи, скрити в подземието на една жилищна сграда. Те са регистрирали стрелба, произведена от три посоки от страна на украинските военни срещу жилищните квартали на Горловка”, каза още той.

Овен това, данни на министерството на отбраната на ДНР сочат, че в Горловка са забелязани украински изтребители Су-24. Те обаче, не са открили огън, отбелязват още от ведомството.