НАТО дебне Русия от България (Обзор)
Секция: Русия
24 Януари 2015 12:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАТО дебне Русия от България (Обзор)

/КРОСС/ НАТО разкрива свои щабове в България, Полша, Румъния и трите балтийски републики. Това съобщи в София генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след срещата си с президента Росен Плевнелиев. В 6-те държави партньори ще установим командно-контролни елементи, които ще бъдат свързващо звено с алианса особено при съвместното планиране на операциите, поясни той.

В новия щаб, който вероятно ще бъде базиран в София или Варна, ще работят както български, така и натовски военнослужещи. Разкриването на новите щабове е част от плана за засилено присъствие на сили на пакта в страните от източния фланг на алианса, сред които е и България, пише в. 24chasa.

В новата стратегия на алианса са включени и повече учения в т.нар. съвместни съоръжения, посочи още Столтенберг. В България съвместно съоръжение наричат българо-американския полигон в Ново село край Сливен, в който Пентагонът инвестира 61 млн. долара. Части на алианса ще идват да тренират на Ново село на ротационен принцип.

Според Столтенберг България се намира в регион, заплашен от рискове за сигурността както от североизток, така и от юг. По думите му Русия става все по-агресивна в отношението си към съседните държави. А в Сирия и Ирак терорът и насилието ескалират.

Той припомни споразумението на държавите - членки на пакта от срещата на върха в Уелс за постепенно повишаване на разходите за отбрана. Тогава президентът Плевнелиев пое ангажимент военният бюджет на България да почне да расте, като през 2020 г. достигне 2% от БВП. Тази година обаче средствата за отбрана бяха орязани с над 60 млн. лева.

Плевнелиев потвърди ангажимента, но поясни, че причините за свиването на бюджета са свръхдефицитът от миналата година, както и фалитът на КТБ. Пред Столтенберг той обеща до края на тази година бюджетът за отбрана да се актуализира и да достигне поне нивото от м.г. Разчитаме на собствени сили, но и на подкрепа от съюзниците за модернизацията на въоръжените сили, каза още държавният глава. Припомни 7-те приоритетни проекта за модернизация на армията, сред които са придобиване на нов многоцелеви изтребител, съвременни бронемашини за пехотата, нови радари, както и модерно въоръжение за фрегатите на ВМС.
Според върховния главнокомандващ в рамките на НАТО България е заявила намерение да се специализира в областта на киберсигурността.

Освен това разполагаме с възможности за логистично и медицинско осигуряване на съвместни операции. България е водеща нация във фонда на пакта за рехабилитация на ранени украински военнослужещи. Очаква се скоро в София да пристигнат 30 пострадали от конфликта в Източна Украйна, пише в. 24chasa

Нашата обща цел е да съхраним алианса като най-успешната и надеждна военнополитическа организация в света и като гарант за отстояването на мира, демократичните свободи и ценности, които споделяме, добави президентът. Той изтъкна очевидната необходимост да се намали зависимостта на България от един доставчик на оръжейни технологии и да се повиши съвместимостта на Българската армия с армиите на съюзниците ни в пакта.

Това е приоритет както на правителството, така и на парламента и президента, декларира държавният глава.