„Работническо дело” удря в земята „Ню Йорк Таймс”
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Февруари 2015 09:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Работническо дело” удря в земята „Ню Йорк Таймс”

София /КРОСС/ Рядък екземпляр на родния комунстически вестник „Работническо дело" бие по рекордни цени световни печатни издания. Ударени в земята са изключителни броеве, сред които такива на „Ню Йорк Таймс", оценени в пъти по-малко, показа проверка на ФОРУМНЮЗ.
Органът на ЦК на БКП се продава за сензационните 1800 долара на търг в еBay, срещу скромните 300 долара за цяла поредица на американската вестникарска легенда от годините на Втората световна война.
Сензационният брой на „Работническо дело" е от юни 1988 г. и представлява специално космическо издание, посветено на кацането на дубльора на втория български космонавт Александър Александров - Красимир Стоянов, летял на борда на „мощна съветска ракета". Изданието съдържа подписите на тримата герои, приземили се в Байконур. Заради факта, че точно този брой излиза само в 500 екземпляра, а конкретният, който се продава, е сред първите отпечатани под номер 062, цената е повече от висока, коментират колекционери.
Те обаче са изкушени да платят сумата за комунистическия вестник, защото качеството е идеално, а и такива оферти не се намират лесно. Въпреки парите, частните колекционери биха дали мило и драго, да го включат в притежанията си.

 

Перла в морето

Хартиеното издание с познатия призив, превърнал се в класика - „Пролетари от всички страни, съединявайте се", е чист уникат сред онлайн търговете. Той е единствен в „морето от предложения" в конкретната тематика, коментираха специалисти в онлайн продажбите на антики пред екипа ни.
Истинско изобилие има от вековни вестници, които могат да се намерят дори в цели колекции. Такъв именно е примерът с един от най-уважаваните и до днес вестници „Ню Йорк Таймс". Изненадата, че неговите редки броеве са десетки пъти по-евтини от родното комунистическо издание, смайва повечето купувачи. Сред тях са паметни броеве от избирането на Рузвелт до края на Втората световна война. Всички те са в прекрасно състояние, без разкъсания страници или повредени текстове, пишат собствениците им.
Специалистите често следят как върви пазарът на стари хартиени издания в интернет, който намира сили в последните години. Предлагането на ценни стари „вещи" се е превърнал доходоносен бизнес за много хора, които все повече навлизат в дебрите на онлайн търговете.
Сред техните предложения има екземпляри от 19-ти век, както и първи издания на много световни вестници и списания. Въпреки това космическият брой на българския „Работническо дело" е сред първенците по цена из всички предлагани антики, които имат произход от целия свят и се предлагат за целия свят.