Българите са най-добрите програмисти в света
Секция: Технологии
14 Април 2015 19:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите са най-добрите програмисти в света

София /КРОСС/ Българите са най-добрите програмисти в света. Признанието е на учени, изследвали най- големия сайт за кодиране, в който IT специалисти от цял свят обменят своя опит.
Божидар Божанов е един от 40-те българи, класирали нацията като тази най-добри програмисти. Участва в най-големия сайт за програмиране от няколко години - търси, но и дава отговори.
„Когато човек отговаря на въпроси, другите решават кой отговор е по-добър и съответно гласуват за него. Колкото повече гласуват за твоя отговор, толкова повече точки получаваш", обясни Божанов пред bTV.
Така той събира рекордните над 300 000 точки. „От една страна, звучи като безвъзмездно помагане на хора, които не познаваш, от друга страна обаче, това ти помага на теб да си развиеш уменията за решаване на проблеми", обяснява програмистът.
Освен това предлага неограничени възможности за реализация. Заради високия си рейтинг в сайта за програмисти, Божидар е канен на интервюта от най-големите световни компании. „Редовно получавам покани. От Фейсбук, например, всякакви компании се свързват на база на това - „Видяхме, че си напред в Stock overflow, искате ли да дойдете на интервю?", разказва той.
Според експертите има конкретна причината България да попадне на челно място в престижната класация. „Съвсем обективно е едни деца, които са сред първите в света по математика, да са най-добрите и в тази област", коментира заместник-ректорът на Техническия университет проф. Валери Младенов.
В сайта за програмисти българите с висок рейтинг са само 40, но те са толкова високо оценени от останалите потребители, че сборът им е в пъти по-голям от този на всички други държави. Най-голям брой програмисти с висок рейтинг има Великобритания - 394 души. А най-много добри IT специалисти на глава от населението има в Швеция и Нова Зеландия.