В Йерусалим започва 5-ия Глобъл форум срещу антисемитизма
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Май 2015 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Йерусалим започва 5-ия Глобъл форум срещу антисемитизма

/КРОСС/ От 12 до 14 май 2015 г. в Йерусалим, Израел ще се проведе Петия Глобален форум по въпросите на антисемитизма, в който участват политици и експерти от цял свят: със специално приветствие - Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, Хейко Маас - министър на правосъдието на Германия, Ан Идалго - кмет на Париж, висши служители от Държавния департамента на САЩ, Тим Упал - министър по мултикултурализма на Канада, проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката на Република България, представители от Израел, Франция, Канада, Великобритания, Унгария, Холандия, Дания, представители на ислямските религиозни общности в Европа, ръководители на еврейските общности от цял свят.
Тази вечер Форумът ще бъде открит от министър-председателя на Държавата Израел Бенямин Нетаняху.
В продължение на два дни основни теми на обсъжданията ще бъдат ксенофобията и антисемитизма и произтичащите от това актове на тероризъм. България е представена на Форума от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, секретаря на Президента на Република България по социални политики, младежта и спорта Диана Костадинова, посланика на България в ЕС Димитър Цанчев, посланика на България в Държавата Израел Димитър Михайлов, председателя на Организация на евреите в България „Шалом" Максим Бенвенисти.
По време на Форума, председателят на ОЕБ „Шалом" Максим Беневнисти ще участва в заседание на Борда на Европейския еврейски конгрес, което ще се проведе в хотел „Карлтън" в Тел Авив, и ще проведе поредица от работни срещи с Еврейската агенция „Сохнут" и международни еврейски организации.
Министър Тодор Танев и Диана Костадинова ще участват в заседанията на Форума с доклади, които представят работата на българските институции по превенция на ксенофобията и антисемитизма, обучението по история на Холокоста и популяризиране на примера на българския народ, който спаси своите сънародници - евреи от сигурна смърт по време на Втората световна война.