Променят изискванията за шеф на Военна информация?
Секция: ПОЛИТИКА
02 Юли 2015 20:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Променят изискванията за шеф на Военна информация?

София /КРОСС/ При обсъждането на второ четене в комисията за контрол на службите бяха внесени предложения за изменение в изискванията за директор на служба Военна информация.
С приетия на първо четене законопроект има изискване за това директорът на службата да притежава 10-годишен професионален стаж в структурите от системата за защита на националната сигурност или въоръжените сили. Още тогава при гласуването депутати от опозицията заявиха, че сегашният новоназначен от военния министър Николай Ненчев директор Йордан Бакалов не отговаря на това изискване. Затова и с интерес се очакваха внесените предложения между първо и второ четене и дали те ще са такива, че депутатите да изменят закона, за а може Бакалов да отговаря на изискванията. Според предложение на народните представители от ГЕРБ, сред които Димитър Лазаров, Любомир Христов, Петър Петров и Стефан Дедев, трябва да се заличат думите: "структурите от" и да остане само "национална сигурност". Така остава изискването за 10-годишен професионален стаж от системата за защита на националната сигурност, на което изискване некои експерти посочиха вече, че Бакалов отговаря. Интересна е и промяната, която се предлага и в друго изискване. Досега то беше: "не работят по друго трудово или служебно правоотношение". Сега обаче депутатите от ГЕРБ, сред които и председателят на комисията, предлагат то да бъде "не са наети по трудово или по служебно правоотношение, или по граждански договор, освен за осъществяване на преподавателска или научноизследователска дейност". Всъщност именно преподавателската работа на Йордан Бакалов бе сред неговите достижения, изтъквани от министъра на отбраната Николай Ненчев, за да го предложи за поста.
Интересно е и друго предложение към допълнителните разпоредби на депутатите Петър Славов, Методи Андреев, Мартин Димитров, Явор Хайтов и Корман Исмаилов, които предлагат и конкретизиране на това какво е професионален стаж в структурите от системата за защита на националната сигурност. Така към него се посочва и "този придобит в "Народното събрание, Президенството или Министерския съвет, като народен представител или експерт в парламентарна комисия, чиито предмет на дейност е свързана с националната сигурност и отбраната, секретар или съветник на президента по отбрана и сигурност, съветник или експерт по отбрана и сигурност или секретар на Съвета по сигурност към Министерски съвет". Ако бъде прието това изискване на него Йордан Бакалов също най-вероятно отговаря, тъй като бе дълги години депутат, съобщи БГНЕС.