Зърното за хляб тръгва с цена от 300 лв. за тон
Секция: ИКОНОМИКА
08 Юли 2015 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зърното за хляб тръгва с цена от 300 лв. за тон

/КРОСС/ В Монтана са сключени първите сделки с пшеница за хляб, каза за „Стандарт" Борис Ангелов, управител на стоковата борса в града. Има и екзотични оферти от производители за цена от 400 и 450 лв., но тя не е реална и никой не преговаря за такава цена. Реалната в момента е 280 - 300 лв. за тон. Продават тези производители, които нямат собствени складове. Купувачи са предимно мелничари. Мнозина от зърнопроизводителите задържат продукцията си в очакване на по-висока цена. В мелниците също има голямо количество зърно от предишната реколта, поради което и те не бързат да купуват ново.
Тази година качеството на пшеницата в Северозападна България е много високо. Почти няма разлика между фуражна и хлебна пшеница, твърди брокерът. Кризата в Гърция обаче затваря пазара за зърно с тази страна. Заради невъзможността за разплащания производителите са принудени да търсят нови пазари. Македония също не купува зърно.
Повече сделки са сключени за ечемик. Тон от фуражния се продава по 260 - 280 лв. за тон. Малко по-скъп е пивоварният.
Производителите в района се радват на високи добиви. Те ще реализират добри печалби, тъй като някои споделят за добив от 600 - 700 кг от дка. При себестойност на декар от 120 лв. земеделците ще отчетат една успешна година, смята Борис Ангелов.