Ротондата „Св. Георги” се руши
Секция: КУЛТУРА
17 Август 2015 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ротондата „Св. Георги” се руши

София /КРОСС/ Най-старият архитектурен паметник в София се нуждае помощ. Ротондата „Св. Георги" трябва да бъде реставрирана, защото се руши.
Църквата „Свети Георги Победоносец" е най-старата запазена сграда в града. Построена е през четвърти век и никога не е разрушавана. Стените ѝ пазят пет слоя стенописи, въпреки че храмът е преживял земетресение и военни нашествия.
„Най-ценен като изкуство е стенописът от 9-ти век. Той е в барабана на купола, един от летящите ангели", разказва отец Йоан, председател на църковното настоятелство.
Последната реставрация на храма е от 1998 година. Сега външните зидове на църквата се рушат. Според оценка на експертите са нужни 200 хиляди лева, за да се реставрират и опазят.
Настоятелството на храма иска да сканира църквата. Така, тя ще може да запази автентичния си вид и ако в бъдеще има нужда от реставрация, то тя ще се случи с прецизна точност, съобщава bTV.
Ако искате да помогнете за реставрацията на храм-ротонда „Свети Георги Победоносец", изпратете текст DMS ROTONDA на номер 17 777.