Видеото с ударите на крилатите ракети на РФ по ИД събра над 2,5 млн. гледания
Секция: Русия
08 Октомври 2015 14:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Видеото с ударите на крилатите ракети на РФ по ИД събра над 2,5 млн. гледания

/КРОСС/ Видеото, показващо нанасянето от корабите на Каспийската флотилия на Русия на удари с крилати ракети „Калибър“ по обекти на ИД в Сирия за по-малко от едно денонощие събра над 2,5 млн. гледания в YouTube.

Видеото е публикувано на официалния канал на руското министерство на отбраната в сайта за видео споделяне.

В двуминутния клип са показани похода на четири ракетни кораба, изстрелванията на ракетите, както и инфографика за маршрута на полета на ракетите над територията на Иран и Ирак.

В сряда корабите произведоха общо 26 пуска на ракети по 11 цели в сирийските провинции Рака, Идлиб и Алепо. Както съобщи на среща с президента на РФ Владимир Путин министърът на отбраната Сергей Шойгу, всички цели са били успешно поразени без жертви сред цивилното население.

По-късно от министерството на отбраната на РФ съобщиха, че изстрелванията на ракетите са осъществени от ракетния кораб „Дагестан“, малките ракетни кораби „Град Свияжск“, „Углич“ и „Великий Устюг“.

„Стрелбата бе произведена от корабните комплекси с високоточно оръжие „Калибър НК“, крилатите ракети на който успешно и с голяма точност поразиха всички зададени цели“, се казва в съобщението на страницата на министерството на отбраната във Facebook.

Началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб генерал-полковник Андрей Картаполов разказа, че Москва предварително е съгласувала ракетните удари с партньорите си. „На 5 и 6 октомври на територията на Сирия нашето разузнаване разкри редица важни обекти на терористите, подлежащи на незабавно унищожение“, каза Картаполов, като поясни, че „за поразяването им е било решено да се използват ракети с далечен обхват“.

„Преди ударите с крилати ракети бе проведено предварително съгласуване с нашите партньори“, подчерта генералът. „Искам да подчертая, че в интерес на гарантирането на сигурността на мирното население коридорът на полета бе планиран над безлюдна местност“, уточни той.

Експерти определят сряда, 7 октомври, в известен смисъл като исторически ден: това е първото бойно използване на руското стратегическо неядрено оръжие.

Крилатите ракети с голям обсег от комплекса „Калибър-НК“ – са една от най-засекретените руски разработки. Официално публикуваните характеристики се отнасят за експортния вариант на ракетата. Според информация от отворени източници, ракетите ЗМ-14 „Калибър“ имат обхват по морски цели до 350 км, по наземни – около 1,5 хил. км, а в ядрено оборудване могат да поразяват обекти на разстояние 2,6 хил. км.

С ракети „Калибър“ са оборудвани корабите на всички руски флотове. Тона означава, че при необходимост от акваторията на Каспийско море Русия може да нанесе ракетен удар по голяма част от територията на Близкия изток и Средна Азия, до Пакистан и арабските държави в Персийския залив. Тези ракети могат да носят, включително и специална – ядрена – бойна част.

Според председателя на „Движението за подкрепа на флота“ капитан 1-ви ранг Михаил Ненашев, изборът на ракети в качеството на средства за поразяване на тези обекти може да бъде обусловен от наличието на опасност за руската авиация в тези райони.

„Нашите ракети с корабно базиране преодоляват системите за ПВО и ПРО. Тези банди имат собствена местна ПВО, и ракетите се използват, за да не бъде подложена нашата авиация на възможни удари от земята. Тъй като оръжието се използва не просто така, а предвид всички фактори: има ли в района нещо, което може да застраши нашите самолети. Тоест, това е извършено с цел да се запазят живота и техниката на пилотите ни, които вече няколко дни унищожават гнездата на терористите, окупирали територията на Сирия“, каза експертът.

Видео: Изстрелване на крилати ракети 07.10.2015 г.

video:https://www.youtube.com/watch?v=iMasnaAf_H4