Откриха новия център с астрономическа обсерватория на Шуменското плато
Секция: Наука
29 Октомври 2015 13:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха новия център с астрономическа обсерватория на Шуменското плато

/КРОСС/Новият астрономически център в Шумен бе официално открит. Обсерваторията е разположена в новия Летен информационен център на Шуменското плато, построен по проект на Дирекция Природен парк „Шуменско плато". В двата купола ще бъдат разположени двата нови телескопа на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски", закупени още през 2009 г.

Лентата за откриването на новия Информационен център и обсерваторията прерязаха председателят на Общински съвет-Шумен проф. Георги Колев, директорът на ПП „Шуменско Плато" Сашко Кунев, ректорът на ШУ проф. Маргарита Георгиева и проф. Драгомир Марчев - директор на Астрономически център-Шумен.

„Общата стойност на телескопите - 40 и 25-сантиметров е малко над 150 000 лв.", поясни астрономът проф. Диана Кюркчиева от университета. Тя изказа благодарност на всички помогнали за реализацията на проекта. Сашко Кунев заяви, че днешния ден е много специален за служителите на Парка. „Убедени сме, че новия център е придобивка от особено значения за Шумен и целия регион" , каза още Кунев.

Обсерваторията ще се използва като многофункционален образователен център, но ще бъде достъпна и за любители и граждани.

„Новите телескопи ще бъдат ново око в търсенето на истините за вселената", подчерта младият астроном от университета Сунай Ибрямов. По думите му, обсерваторията в Шумен се нарежда непосредствено след тези в Рожен и Белоградчик по размер на телескопите, като обаче апаратурата тук е изключително модерна.

„Идеята е изцяло тази обсерватория да бъде роботизирана и да се управлява дистанционно, така както такива има доста по света", подчерта проф. Драгомир Марчев. Той обясни, че куполите и телескопите могат да бъдат управлявани дистанционно и през интернет, което много улеснява работата на астрономите.

По малкият телескоп ще се използва за наблюдения на комети, галактики и широкоъгълни снимки, а по-големият 40-сантиметровия ще служи за фотометрични наблюдения на променливи звезди. Той ще бъде включен и в проект за търсене на планети, намиращи се извън Слънчевата система.

След като центърът вече е изграден предстои пълното монтиране на оборудването и извършване на тестове и проби, преди обсерваторията да започне да се използва пълноценно. Очаква се това да стане факт още през пролетта на следващата година.