„Зелени закони” и министър И. Василева обсъдиха процеса на оценка на природозащитното законодателство на ЕС
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Ноември 2015 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Зелени закони” и министър И. Василева обсъдиха процеса на оценка на природозащитното законодателство на ЕС

/КРОСС/ Позицията на България в процеса на оценката на природозащитното законодателство на ЕС (Директива за птиците и Директива за местообитанията) бе тема на среща на природозащитници с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, проведена по искане на „Зелени закони" във вторник, 10 ноември, съобщава пресофисът на инициативата.

На срещата присъстваха още ресорният зам.-министър на околната среда и водите Бойко Малинов и директорът на Дирекция „Национална служба за защита на природата" Мирослав Калугеров.
От страна на природозащитната общност присъстваха Тома Белев, Любомир Костадинов, Стефан Аврамов и Ирина Матеева.

Процесът на оценка е воден от Европейската комисия и се очаква да завърши през 2016 година.

Представителите на НПО потвърдиха позицията си, че природозащитните директиви на ЕС са сред най-перспективните и успешни политики за опазване на природата в света. Натура 2000 осигурява достатъчно гъвкавост за устойчиво икономическо развитие, като в същото време е работещо доказателство за природозащитни успехи и изключителна ефективност, когато е приложена изцяло. Това мнение се споделя и вече беше подкрепено от представители на научните среди, фермерите и други заинтересовани страни на работна среща, организирана от инициативата „Зелени закони" и коалиция „За да остане природа в България".

По време на срещата беше обсъдена и подписана „Позиция на българската природозащитна общност по оценката на природозащитното законодателство на ЕС (Директива за птиците и Директива за местообитанията)". Позицията тепърва ще бъде разпространявана с цел набиране на подкрепа от по-широк кръг заинтересовани лица и институции.

Министър Василева потвърди тезата, че рамката и целите на европейските Директиви за Натура не трябва да се променят. Както е известно, директивите поставят именно целите пред страните членки, които са гъвкави в тяхното осъществяване чрез националното законодателство, указанията на Европейската комисия и ефективното им прилагане. Министърът изясни, че МОСВ застъпва позиция за усъвършенстване на прилагането, а не отваряне на директивите.

В обща позиция девет страни от ЕС се застъпиха за природозащитното законодателство и акцентираха на това, че основният проблем не са директивите, а тяхното прилагане. Министър Василева разясни, че България не е била поканена да се присъедини към писмото, но позицията на страната не е в принципно противоречие с изразените в писмото тези.

Страните се съгласиха, че и междинният преглед на Европейската стратегия за биоразнообразие до 2020 г., публикуван миналия месец от Европейската комисия и показващ продължаващата загуба на биоразнообразието, обуславя нуждата да бъде подсилена подкрепата за Натура 2000. Министерството ще организира в началото на декември 2015 г. широка среща с представители на заинтересованата общественост, на която да се обсъди прилагането на природозащитното законодателство и да бъдат представени резултатите от конференция, насрочена за 20 ноември в Брюксел. На конференцията се очаква Европейската комисия да отчете резултатите от обществените консултации в процеса на преглед на пригодността на Директивите за Натура 2000.

МОСВ и неправителствените организации ще продължат диалога с цел подобряване ефективността на прилагането на природозащитното законодателство.

 

„Зелени закони" е инициатива на организацията с нестопанска цел „Сдружение за изследователски практики". Тя цели да осигури дългосрочно формулиране на устойчиви политики за управление на природните ресурси в пет области, в които експертите ни препоръчват законодателни промени: биоразнообразие и гори, енергетика, климат, управление на територията, селски региони. Инициативата се осъществява чрез проект „Граждански мониторинг за по-зелени закони и устойчиво управление на природните ресурси", финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 година.