Бомбардировачи Ту-160 и Ту-95МС нанесоха масиран ракетно-бомбен удар по позиции на ИД в Сирия
Секция: Русия
18 Ноември 2015 07:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бомбардировачи Ту-160 и Ту-95МС нанесоха масиран ракетно-бомбен удар по позиции на ИД в Сирия

/КРОСС/ Путин възложи на руските военни да си сътрудничат с френските „като със съюзници“

За първи път от началото на операцията на Въздушно-космическите сили на Русия в Сирия бе използвана руската стратегическа авиация – самолети Ту-160, Ту-95МС и Ту-22М3, които във вторник нанесоха масиран ракетно-бомбен удар по позиции на терористите от „Ислямска държава“ в Сирия, за което руските военачалници доложиха на руския президент Владимир Путин във вторник.

По такъв начин, този ден се превърна в наистина исторически за руските Въоръжени сили: стратегическите бомбардировачи Ту-160 и Ту-95МС, които никога до този момент не са участвали в бойни действия, получиха бойното си кръщение в небето над Сирия.

Съвещанието за действията на ВКС на РФ в Сирия се състоя в Националния център за управление на отбраната на РФ. Върховният главнокомандващ, президентът на Русия Владимир Путин, изслуша докладите на министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на ВС на Русия Валерий Герасимов, както и на главнокомандващите на видовете и родовете войски за хода на операцията. Путин възложи на руските военни да разработят с френските ВМС план за съвместни действия в борбата срещу терористите в Сирия.

По-рано Путин възложи на министерството на отбраната и Генералния щаб да представят предложенията си за усилване на ударите на ВКС срещу позициите на ИД в Сирия. Това нареждане бе дадено след съвещанието за резултатите от разследването на причините за катастрофата на руския А321 в Синай, на което началникът на ФСБ Александър Бортников съобщи, че катастрофата е възникнала в резултат на терористичен акт.

Министърът на отбраната доложи на Путин, че руската стратегическа авиация участва в нанасянето на удари по позициите на ИД в Сирия. „В унищожаването на бандитските формирования наред с оперативно-тактическата авиация, действаща от летище Хмеймим, допълнително от руска територия са привлечени и самолети Ту-160, Ту-95МС, Ту-22М3 от Далечната авиация“,  заяви Шойгу.

„Днес от 05:00 до 05:30 ч. сутринта московско време 12 далечни бомбардировача Ту-22 нанесоха удари по обекти на терористичната организация ИДИЛ в Ракка и Дейр-ез Зор“, добави той. По думите му, стратегическите ракетоносци Ту-160 и Ту-95МС са изстреляли 34 крилати ракети с въздушно базиране по обекти на терористите.

За нанасянето на новите удари от руските ВКС командването на Военно-въздушните сили на САЩ и другите страни от коалицията са били информирани предварително, съобщи Валерий Герасимов.

На свой ред, командващият Далечната авиация Анатолий Жихарьов доложил, че самолети Ту-160, Ту-95МС, Ту-22М3 в хода на бойните полети са се намирали във въздуха над осем часа.

По думите му, Ту-160 и Ту-95МС след изпълняването на задачите си вече са се приземили на летищата, където се извършва обслужването и подготовката на самолетите за следващите им полети. Усилената ескадрила далечни бомбардировачи Ту-22М3 от Моздок в продължение на едно денонощие нанася два групови въздушни удара по обекти на ИД в източната част на Сирия, в провинциите Дейр-ез Зор и Ракка.

Далечната авиация е способна да изпълни всички поставени задачи за борба с терористите от ИД в Сирия, заяви Жихарьов. „Морално-психологическото състояние, професионалната подготовка на пилотния и техническия състав, състоянието на авиационната техника, запасите от авиационни средства за поразяване и авиационно гориво позволяват да бъдат изпълнени всички задачи, поставени пред командването на Далечната авиация в рамките на въздушната операция, точно и в определените срокове“, каза командващият.

Герасимов доложи, че във вторник в хода на първия масиран въздушен удар с 34 крилати ракети с въздушно базиране са били унищожени 14 важни обекта на терористите. Това са пунктове за управление на незаконните въоръжени формирования, осъществяващи координация на действията на отрядите от бойци на ИД в провинциите Идлиб и Алепо.

Освен това, са унищожени складове с боеприпаси и други материални средства в северозападната част на Сирия, оборудвани в защитени укрития, лагери за подготовка на терористи, в това число и терористи-камикадзе.

Благодарение на ударите на ВКС на РФ по позициите на ИД значително са намалели възможностите на терористите за незаконен износ на енергоносители, отбеляза още Герасимов. По думите му, в резултат от действията на ВКС са унищожени отделни елементи от инфраструктурата, сред които две колони с цистерни.

Герасимов отбеляза също успехите на сирийската армия, която за първи път от четири години насам е успяла да освободи от терористите 80 населени места.

Общо за 48 денонощия от началото на операцията в Сирия авиацията на ВКС на Русия е извършила 2289 бойни полета и е нанесла 4111 ракетно-бомбени удара по основните обекти от инфраструктурата, струпвания на военна техника и жива сила на терористите, съобщи началникът на Генщаба на РФ. Унищожени са 562 пункта за управление, 64 лагера за подготовка на терористи, 54 завода за производство на оръжие и боеприпаси и други обекти.

Герасимов доложи, че за увеличаване на ударите срещу обектите на терористите в Сирия Генералният щаб е разработил план за по-нататъшната въздушна операция.

В рамките на увеличаването на разузнаването на територията на Сирия участват десет космически апарата за видово и радиоелектронно разузнаване, включително и с гражданско предназначение, заяви по време на доклада си началникът на Генщаба на РФ. „Осъществени са  пренасочване и корекция на орбитите на редица спътници, което осигурява заснемането на територията на Сирия с необходимата периодичност“, заяви той. По думите му, в бъдеще се планира укрепване на орбиталната групировка чрез задействане на космически апарати, намиращи се в оперативния резерв, както и чрез стартирането на нови“.

На същото съвещание в Националния център за управление на отбраната руският президент Владимир Путин възложи на руските военни да разработят с френските ВМС план за съвместни действия в Сирия.

„В близко бъдеще в района на вашите действия ще пристигне френска военноморска група, водена от самолетоносач. Трябва да установите пряк контакт с французите и да работите с тях като съюзници. Началникът на Генералния щаб и министърът на отбраната получиха съответните указания. Трябва заедно с тях да се разработи план за съвместни действия както по море, така и във въздуха“, заяви Путин, обръщайки се чрез видео връзка към капитан I ранг Олег Криворог, командир на кампанията начело с гвардейския ракетен крайцер „Москва“, осигуряваща покритието на руската авиобаза в Сирия от акваторията на Средиземно море.

video:https://www.youtube.com/watch?v=igzjX1IKULw