Екзекуцията на Ал Нимр в Саудитска Арабия разпалва протести
Секция: СВЯТ
02 Януари 2016 17:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екзекуцията на Ал Нимр в Саудитска Арабия разпалва протести

/КРОСС/ Виден шиитски духовник беше екзекутиран в Саудитска Арабия заедно с още 46 души, осъдени на смърт по обвинения в тероризъм. 

Нимр ал Нимр беше централна фигура в шиитските протести, които избухнаха през 2011 г. като част от т. нар. Арабска пролет. Повечето от останалите екзекутирани са сунити, замесени в атентати на „Ал Кайда", извършени в периода 2003-2006 година.

Шиитски Иран реагира остро. Иранското външно министерство обвини Рияд, че така подкрепя тероризма и екзекутира неговите противници. Саудитският шарже д'афер бе привикан за обяснения в иранското дипломатическо ведомство. От своя страна ирански духовник, близък до управляващите кръгове в Техеран, заклейми екзекуцията и предрече, че репресиите ще доведат до падането на саудитската династия.

Бившият премиер на Ирак Нури ал-Малики заяви, че екзекуцията ще разклати саудитския режим. Според иракски депутат-шиит тази стъпка на саудитското кралско семейство цели да разпали нова война в региона, провокирайки вражда между сунити и шиити. Иракският шиитски духовен водач Муктада ал Садр призова шиитите от Саудитска Арабия и страните от Персийския залив „да покажат смелост" и да излязат на мирни демонстрации срещу екзекуцията на Нимр ал Нимр.

Критики срещу Саудитска Арабия дойдоха и от шиитските общности в Ливан и Йемен. Ливанската шиитска групировка „Хизбула" заклейми екзекуцията и обяви, че за нея отговорност носят и САЩ, и другите западни страни заради подкрепата, която оказват на властите в Рияд.

Междувременно арабската коалиция начело със Саудитска Арабия сложи край на примирието в Йемен. Аргументът е, че бунтовническите атаки срещу саудитското кралство, включително с балистични ракети, продължават.

„Долу Ас-Сауд" (саудитската кралска династия) скандираха десетки гневни демонстранти на шествие в град Катиф, в източната част на Саудитска Арабия, протестирайки срещу екзекуцията на Нимр ан-Нимр, съобщи Reuters, позовавайки се на очевидци.

Братът на Нимр ал Нимр - Мохамед ал Нимр, заяви, че се надява протестите да бъдат мирни, но напрежението в Катиф (където шиитите са мнозинство) расте и се готвят нови демонстрации.