ВМА вече използва ендоскопски процедури при всички видове коремни операции
Секция: Здраве
15 Януари 2016 15:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВМА вече използва ендоскопски процедури при всички видове коремни операции

/КРОСС/ Безкръвните операции в Клиниката по ендоскопска хирургия на Военномедицинската академия (ВМА) покриват целия спектър от коремни операции, включително и при злокачествени заболявания, каза завеждащият клиниката проф. Венцислав Мутафчийски.

25-30 операции на седмица се правят вече в новата операционна зала на ендоскопската клиника с апаратура от последно поколение.

Това е хирургията, в която са направени за първи път 17 вида операции. На практика е покрит целият спектър от коремната хирургия. Ендоскопската хирургия е бъдещето и то с всеки изминат ден се доказва. Сега вече няма жлъчен мехур, който да не може се махне по този начин. Тя се извършва само лапароскопски. Същото е с диафрагмалната херния, обясни Мутафчийски.

Операциите се плащат от НЗОК, но не и консумативите, които могат да достигнат при операция на рак на стомаха до 5 хиляди лева.

Лекарите с офицерско звание ще могат да работят в извън работно време, като Министерството на отбраната готви тази законова промяна, каза още проф. Мутафчийски.