Нашенци обикалят света на автостоп с 3000 лв бюджет
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Февруари 2016 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нашенци обикалят света на автостоп с 3000 лв бюджет

/КРОСС/Мислите си, че сте ходили на пътешествие, защото сте обиколили няколко страни на едноседмична екскурзия, помъкнали куфарите и запазили хостели два месеца по-рано? Цветин Шущарков и Маргарита Ценова ще преобърнат представите ви за пътуване и туризъм с главата надолу.

Двамата обикалят на стоп в момента из цял свят, а поводът да пиша за тях е защото близките им направиха изложба с изпратените им снимки и предмети в „Клуб на пътешественика". Няколко часа преди фотографиите да станат достъпни за всички, пожелали да ги видят, аз се срещнах на това място с Георги Златев - приятел на двойката, който не веднъж е обикалял с тях из България и чужбина. Той ми разказа невероятната им история.

Всичко започнало много отдавна, но крайъгълен камък било посещението на тримата приятели в Иран. „Това беше първото ни сериозно пътешествие", спомня си Жоро. „Там видяхме много различни неща от това, което са стереотипите. Преди да отидем в Иран близките ми викаха „ти си луд, как може такова нещо, там ще умреш ...", оказа се, че това са най-приятелски настроените хора на света и страната с най-малка престъпност. Страхотно ни приеха, викаха ни по улиците „I love you" , като ни видеха, канеха ни в къщите си. Изобщо всеки път, когато отидехме в някоя държава, стереотипите се оказваха неверни. Затова решихме да направим с тях блога, за да може да се види какви са хората в другите държави."


Друго подканване от съдбата бил един чужд популярен блог за пътешествия, на който се натъкнала преди време Маги. От там й дошла идеята за сегашния им трип и направата на сайта. „Когато го видя това нещо, три вечери не можа да заспи", смее се Жоро.

Поради свои ангажименти Георги си е в България, но Маги и Цветин решили, че ще предприемат „пътуване с неограничено времетраене". И така тръгват на автостоп из света, като маршрутът им минава през Турция, Иран, Пакистан, Бирма и Тайланд, където са в момента. Но двамата далеч не мислят да спират до тук, предстоят им посещения на Малайзия, Индонезия, Нова Гвинея, Австралия и Нова Зеландия.

Цветин и Маргарита спят на палатки и имат скромния бюджет от 3000 лв, като по думите на Жоро това им стига и не се лишават от нищо. Цветин снима местата, които посещават, с фотоапарат (който се надява скоро да замени за по-добър), а Маги записва всичко в една тетрадка и го изпраща в България на близките си. Тук те го качват в сайта bgmagickervan.com и така всички ние можем да се докоснем до техните преживявания.

Изложбата "По стъпките на древните кервани от Европа до Азия" е с вход свободен и ще е до 7 март в „Клуб на пътешественика", така че всеки, който иска да види света с разбити стереотипи, е добре дошъл. А ние с нетърпение чакаме Маргарита и Цветин да се върнат от щурото си приключение, за да могат да ни разкажат от първа ръка какво са видели по света.