Путин поздрави Асад за освобождаването на Палмира
Секция: Русия
28 Март 2016 08:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин поздрави Асад за освобождаването на Палмира

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин проведе в неделя телефонен разговор с президента на Сирия Башар Асад и го поздрави по повод освобождаването на Палмира от сирийските войски и прогонването на терористите от древния град, съобщи прессекретарят Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

В разговора Путин “отбеляза важността на съхраняването на този уникален исторически град за световната култура”, и още веднъж подчерта, че “въпреки извеждането на основната част от руския военен контингент от Сирия, въоръжените сили на Русия и занапред ще помагат на сирийските власти в борбата с тероризма и за освобождаването на своята земя от екстремистките групировки”, отбеляза говорителят на руския президент.

Асад, от своя страна, е дал “висока оценка на помощта, оказана от руските Въздушно-космически сили”, и отбелязал, че “такива успехи, като освобождаването на Палмира, биха били невъзможни без подкрепата на Русия”. Според Асад “е абсолютно очевидно, че се води битка за петрол, но петрол навсякъде има много, а Палмира е една”.

Междувременно стана ясно, че руската авиация е извършила за последното денонощие на 40 бойни полета в района на Палмира, като е нанесла удари по 117 военни обекта, унищожавайки над 80 терористи. Това се казва в бюлетин на руския Център по примирие между враждуващите страни на територията на Сирия, цитиран от ТАСС.

“Унищожени са 8 пункта за управление, 12 опорни пункта, над 80 терористи, 2 танка, 3 артилерийски установки, 8 автомобила и 6 склада с боеприпаси”, се посочва в документа, качен на сайта на руското министерство на отбраната.

Сирийската армия днес съобщи, че при подкрепата на руската авиация “успешно е изпълнила задачата по разгрома на плацдарма на терористичната групировка “Ислямска държава” в Тадмор” (арабското название на Палмира – бел.ред.).

В бюлетина се отбелязва още, че между руския и американския координационни центрове са се състояли поредните преговори чрез телефонна конферентна връзка и са били обсъдени “проблемни въпроси, отнасящи се до режима на прекратяването на бойните действия”. Руското военно министерство съобщава още, че през последните 24 часа режимът е бил нарушен 10 пъти, но като цяло се спазва.

Забелязва се активизация на бойните действия от страна на терористичната групировка “Фронт Ан Нусра” в северозападната част на провинция Алепо. Терористите са обстрелвали 8 пъти с миномет квартал Шейх Максуд в самия град Алепо, при което са загинали 4-ма мирни жители, а други 19 са били ранени.

Руската и сирийската авиация не са нанасяли удари по онези опозиционни въоръжени формирования, които са заявили, че прекратяват бойните действия и са съобщили в руския или в американския център по примирието сведения за своето разположение, посочва руското военно министерство.

Съобщава се също, че общият брой населени пунктове в Сирия, с лидерите на които са постигнати споразумение за примирие, е достигнал 51. Само през последното денонощие представители на руския център по примирието са провели работни срещи с лидерите на две политически партии и е постигнато предварително споразумение за примирие с представителите на “един населен пункт в провинция Дамаск”.

Продължават и преговорите с полевите командири на две въоръжени формирования, действащи в провинция Хама, относно присъединяването им към режима на прекратяване на бойните действия.

Така “общият брой на опозиционни въоръжени формирования, заявили, че приемат и изпълняват условията на примирието, остава без изменение – 43”, се казва в бюлетина на руския център, цитиран от ТАСС.