Удостоиха носителите на званието „Рицар на книгата” в „Перото”
Секция: КУЛТУРА
25 Май 2016 14:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Удостоиха носителите на званието „Рицар на книгата” в „Перото”

/КРОСС/ Носителите на званието „Рицар на книгата" за изминалата година бяха обявени на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Литературен клуб „ПЕРОТО". Наградите се присъждат от Асоциация „Българска книга", а НДК е домакин.
„Събрали сме се, водени от една велика, вечна, непреходна кауза - каузата на книгите, на четенето, на възвисяването, на духовността. В последните години, както в НДК, така и в София, ставаме свидетели на връщане на обществото към вечните ценности и четенето на книги. Това ни кара да се чувстваме горди и щастливи. Благодарим ви от сърце от името на нашия кмет!", приветства гостите Тодор Чобанов, заместник-кмет по „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" в Столична община.
По повод 11-ите награди „Рицар на книгата" Веселин Тодоров, председател на Асоциация „Българска книга" сподели, че Светлозар Желев, директор на Национален център за книгата, е един от основните идеолози на наградата. „Щастливи сме, че можем да се похвалим с успехите на българските книги, преводачи, издатели и писатели. Вярвам, че тази награда е дала своя принос към популяризирането на българската литература".
Сред номинираните журналисти в категория „Електронни медии - радио и телевизия" спечели Йордан Ефтимов за „Битката на книгите" в рамките на „Библиотеката" по БНТ. В категория „Печатни медии - вестници и списания" беше отличена Амелия Личева от „Литературен вестник", a новият „Рицар на книгата" в категория „Интернет базирани медии" e Ивет Лолова от kafene.bg.
Тазгодишната награда за политик или общественик с най-голям принос през изминалата година за българското книгоиздаване и за стимулиране на четенето, отиде при Съюза на народните читалища. Тя беше връчена от изпълнителния директор на НДК и миналогодишен носител Мирослав Боршош.
„По-хубаво от това да водиш битки за духовност и да ги печелиш е да знаеш, че не си сам в това", каза директорът на Двореца Мирослав Боршош по време на церемонията и връчи своята статуетка на директора на Национален център за книгата (НЦК) Светлозар Желев, който беше сред номинираните за „Рицар на книгата" тази година, заради изключителната отдаденост за каузата и постиженията му в Литературен клуб „ПЕРОТО".
„За краткото време, в което сме в Двореца се оказа, че стотици хора всеки ден отдават частица от себе си, от своя дух, за да променят страната. Всички, които творят, работят или са работили в НДК, са част от едно голямо семейство. Светльо не е победител в тази категория, но е един от нас. Затова мога да направя нещо много по-важно и ценно - Светльо, ще те помоля да дойдеш, за да ти връча статуетката ми от миналата година - да те пази, защото знам, че един ден издателите ще те наградят за това, че създаде тази награда, разви я и пазиш духа ѝ", обърна се Боршош към директора на Национален център за книгата (НЦК) Светлозар Желев.
„Това е награда, която някога беше много близка до мен. Искам да благодаря на всички хора, които са част от Национален център за книгата и с които през тази година направихме „ПЕРОТО", както и за всичко, което се случва, благодарение на Мирослав Боршош, неговото доверие и смисълът, който той ни даде. Благодаря на целия си екип за това, което се опитваме да правим за книгите", каза Светлозар Желев.
С тази награда Асоциацията изразява своята признателност към хората, чиито ежедневни усилия през годината са били посветени на книгите. Техните идеи, творчество и упоритост помагат на българските книги да стигнат до читателите и да получат уважението и популярността, които заслужават.

НОМИНИРАНИ:
В категорията за журналист „Електронни медии - радио и телевизия" бяха номинирани Георги Митов, радио „Алма Матер-Класик ФМ", Даниела Стойнова, радио „Варна" на БНР и Иво Тодоров, телевизия „Bulgaria ON AIR".
Номинация за журналист - „Печатни медии - вестници и списания" получиха Албена Атанасова, в. „Стандарт", Ана Клисарска, сп. „Жената днес", Ангел Игов, в. „Култура", Веселина Алексиева, сп. „Журнал за жената", вестник „Марица" и Милена Кирова, в. „Култура"
Блог „Четецът", chetecut.com, Диляна Димитрова, ploshtadslaveikov.com, Лилия Огнянова, edna.bg, Мария Ангелова, peika.bg и Мила Едрева, кореспондент на БТА в гр. Варна бяха имената на журналистите, номинирани в категория „Интернет базирани медии".