Започнаха бойните тестове на „невидимия” руски танк Т-14 ”Армата”
Секция: Русия
26 Май 2016 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започнаха бойните тестове на „невидимия” руски танк Т-14 ”Армата”

/КРОСС/ Започнаха бойните тестове на руския танк от ново поколение Т-14 “Армата”, които демонстрираха уникалните му способности и огневи диапазон, предаде Sputnik, цитиран от fbr.bg.

Т-14 “Армата”, който бе представен за първи път по време на Парада на победата в Москва през 2015 г., разполага с цяло съзвездие от характеристики, които го превръщат в автора на новата глава във военната индустрия и производството на бойни танкове.

Благодарение на технологията стелт машината е практически невидима за инфрачервено и друго сканиране. Снабден е с радар АФАР (Активна фазирана антенна решетка), подобен на създадения специално за руските изтребители от пето поколение Т-50 ПАК ФА.

video:https://www.youtube.com/watch?v=4JxzSdfQlu0

Радарът и камерите не са предназначени само за боя срещу врага, но също така служат за целите на разузнаването и коригиране на огъня.

Въоръжението на танка включва 125-милиметрово гладкоцевно оръдие и 7,62-милиметрова дистанционно управлявана картечница. В бъдеще танкът може да бъде превърнат в тежко самоходно оръжие със 152 милиметрово оръдие.

Но технологията “Армата” не се ограничава само до Т-14. Платформата служи като основа за Т-15 –  тежка бойна пехотна машина, която ще бъде подсилена с дрон. Очаква се да бъде създадена и безпилотна роботизирана версия на танка. В допълнение към това Русия има намерение да разработи бойно превозно средство, наречено Терминатор-3, което ще подпомага танка и също ще използва платформата “Армата”.

Нещо повече, очаква се самоходното оръжие на Коалиция-СВ да бъде усъвършенствано с “Армата”.

Планира се да бъдат конструирани 28 превозни средства, които ще използват платформата “Армата”.

Едно от основните качества на танка “Армата” е автономната му оръдейна кула. Екипажът от трима души се намира в бронираната кабина в предната част на танка и е отделена от товарния отсег. Това конструктивно решение дава по-голям шанс за оцеляване на войниците, в случай че боеприпасите на танка експлодират.

Бронираната кабина, автономната оръдейна кула, радарът АФАР и активните отбранителни оръжия правят танка Т-14 “Армата” уникално превозно средство, способно да се изправи срещу всички съществуващи към момента антитанкови оръжия. Това съзвездие от характеристики превръща Т-14 “Армата” в почти невидимо оръжие на бойното поле.

Индия, Китай и Египет, както и няколко други страни, се редят на опашка за Т-14. Но нуждите на руската армия остават първостепенен приоритет. Според руското Министерство на отбраната първата серия от 100 танка ще встъпи в служба следващата година, а до 2025 г. армията ще разполага с 2 500 от тях.