Неяснота за политическото бъдеще на Испания и след новите избори
Секция: СВЯТ
27 Юни 2016 19:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неяснота за политическото бъдеще на Испания и след новите избори

/КРОСС/ Повторните избори в Испания отново не успяха да изяснят политическото бъдеще на петата европейска икономика. Основните партии като цяло получиха резултати, подобни на декемврийските избори, довели до продължила шест месеца безизходица и невъзможност да се състави коалиционно правителство.

Консервативната партия, която отново е на първо място, сега се представи по-добре (единствена от всички основни партии) и получи повече депутати, отколкото през декември (тогава те бяха 123), но все пак недостатъчно за самостоятелно управление. При обработени 99,8 на сто от бюлетините партията на Рахой излиза на първо място със 137 места в 350-членната долна камара - далеч от 176-те места, които биха му дали възможност да управлява самостоятелно. Това означава, че ще са й необходими коалиционни партньори, ако иска да управлява. Досегашните й опити обаче в това отношение се провалиха.

Испанската социалистическа работническа партия е на второ място с 85 места, което е с пет места по-малко от преди шест месеца. Тя все пак запази влиянието си, изпреварвайки радикалния ляв съюз "Унидос подемос", който е на трето място със 71 депутати. Коалицията се надяваше да изпревари социалистите и да разчупи традиционния за Испания двупартиен модел, при който Народната партия и социалистическата дълги години се редуваха на власт.

Либералната и пробизнес ориентирана партия Ciudadanos остана на четвърто място с 32 места. Останалата част от вота се разпределя между по-малки партии.

През следващите седмици се очакват нови трудни преговори за формиране на управляваща коалиция. Иглесиас, водачът на Unidos Podemos, беше казал, че иска да се договори със социалистите, за да отстрани Рахой, но досега препъникамъкът бе становището на Иглесиас да се позволи на Каталуния да организира референдум за независимост. Социалистите бяха категорично против. Ciudadanos искат да преговарят и с Народната партия, и със социалистическата, но не и с Unidos Podemos.

Евентуален съюз между Народната партия и Ciudadanos ще осигури 169 депутати, тоест седем по-малко от необходимия минимум. Теоретично двете партии биха могли да привлекат шест места от регионални партии от Страната на баските и Канарските острови. За разлика от предишните избори лидерът на Ciudadanos Алберт Ривера не изключи възможността от съюз с Народната партия, макар че настояваше Рахой да не бъде начело на коалиция.

Ако Рахой не може да си осигури подкрепа от дясно-центристките партии или от социалистите, той може да се опита да състави правителство на малцинството с неговите 137 депутати и да разчита, че социалистите и Ciudadanos ще се въздържат при всяко гласуване на недоверие на правителството му.

От 19 юли, когато заработи новият парламент, крал Фелипе Шести ще трябва да номинира кандидат за премиер, макар че традицията е да изчака партиите да се споразумеят кой да е кандидатът.

Мариано Рахой заяви, че настоява да получи "правото да управлява". Той възнамерява да даде приоритет на преговорите със социалистическата партия. "Ще преговарям с всички политически сили, но най-напред с Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП)", каза Рахой пред радио "Кадена Копе". "Нуждаем се от подкрепата на социалистите по основни въпроси", добави премиерът.

Говорителят на ИСРП Антонио Ернандо заяви, че социалистите "няма да подкрепят" преизбирането на Рахой за премиер, "няма и да се въздържат", предаде Reuters.

По-късно обаче важен представител на социалистите намекна за промяна в позицията на левицата. "Смятам, че трябва възможно най-скоро да имаме правителство на Мариано Рахой. Това са ни казали избирателите и това трябва да направим", каза президентът на област Естремадура Гийермо Фернандес Вара, влиятелен политик в ръководството на Испанската социалистическа работническа партия. "Не знам какво решение ще вземем в ИСРП, но знам, че ще има ново правителство", каза Фернандес Вара.

Третият най-важен човек в ръководството на социалистите, организационният секретар Сесар Луена обаче заяви, че целта на ИСРП е да свали от власт Рахой, предаде Франс прес.

На въпрос дали социалистите биха могли да се въздържат при гласуването на нов кабинет в парламента, ако това е необходимо за съставянето на следващото правителство, той отвърна, че решението ще се вземе като му дойде времето, но че позицията на социалистите остава същата - "да не подкрепят Рахой нито с действие, нито с бездействие".

Рахой заяви, че се надява политическите партии до един месец да постигнат споразумение за правителство на неговата Народна партия. "Смятам, че до месец трябва да имаме споразумение по основните въпроси. Абсурдно ще е да се губят още няколко месеца. Испания заслужава стабилно и умерено правителство", каза той.

Центристката партия Ciudadanos не изключва такова споразумение, заяви нейният представител Хосе Мануел Вийегас. "Дойде време да седнем на масата за преговори и да разгледаме наличните възможности. Имаме своя програма за реформи и борба с корупцията. Ще видим дали можем да се договорим, а ако не се получи, ще бъдем в опозиция", каза Вийегас.