Е. Михайлов с донос срещу Бокова. Или за канарчето, което си мечтае за железни нокти и метален клюн
Секция: Интервюта
29 Юли 2016 15:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Е. Михайлов с донос срещу Бокова. Или за канарчето, което си мечтае за железни нокти и метален клюн

/КРОСС/ В един от най-критичните моменти в процеса на борба за българската кандидатура за генерален секретар на ООН, тв режсиьорът Евгений Михайлов е разпратил компрометиращо писмо срещу Ирина Бокова до всички страни-членки на ЮНЕСКО, до Съвета за сигрност, до посолства и международни организации.

Писото е изпратено от името на Движение "22 септември", в което членува и Едвин Сугарев (в момента генерален консул в Ниш). Изпратено е на английски и на френски език на 25 юли т.г.

Текстът му силно злепоставя не само Ирина Бокова, но и българското правителство, чиято кандидатура е тя, и самия премиер Бойко Борисов. В него се казва, че кабинетът е бил принуден да я номинира от "крайно лява коалиционна партия", която заплашила, че ще го свали от власт. Това твърдение е крайно манипулативно, защото ако се има предвид АБВ, тази формация не е "крайно лява партия" и дори да е заллашила, не е имала механизмите да свали кабинета.

Публикуваме текста на писмото, без редакторска намеса:

Драги г-не/г-жо,

Позволяваме си да се обърнем към вас по една много обезпокоителна тема.
Може би сте информирани, че международни и български медии публикуваха множество разследващи репортажи за Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и настоящ кандидат за генерален секретар на ООН.
Бихме искали да насочим вниманието ви към разкритията в тези репортажи, които са напълно подкрепени с факти и документи и представят само сериозни доказателства. Разкритията засягат комунистическото минало на госпожа Бокова, липсата на лична неприкосновеност, пагубно лошо ръководство на ЮНЕСКО с практики, които повдигат въпроси на всички нива. Ние намираме тези разкрития за твърде тревожни и затова решихме да представим публикациите на вашето внимание.
Бихме искали да добавим, че номинацията на г-жа Бокова оставя собствената й страна разделена и слисана. Номинацията беше дълбоко спорна, българското правителство беше принудено да я номинира от крайно лява коалиционна партия, която заплаши, че ще го свали. Народната подкрепа за кандидатурата й на практика не съществува.
Прилагаме към това писмо подборка от най-големите разследващи публикации с най-важните извадки от всяка статия. Включени са и линкове към всяка публикация, както и списък на медиите, които са ги публикували.
Това писмо и приложението към него са изпратени на всички постоянни и непостоянни страни-членки на Съвета за сигурност, както и до 58-те членове на Изпълнителното бюро на ЮНЕСКО за тяхно сведение.
Моля не се колебайте да се свържете с нас, ако ви е необходима допълнителна информация.

С уважение,
Евгени Михайлов
Бивш член на Българското народно събрание
Съосновател на Политическо движение 22 септември-Независимост

Доносът на Евгений Михайлов срещу Ирина Бокова е едно от наѝ-гнусните, нечистоплътни и подли неща, които съм виждал по време на целия преход. А всички знаете, че сме се нагледали на гнусотии, коментира във Фейсбук журналистът и член на ИБ на БСП Александър Симов.
Пред очите ни се разкрива върховна морална мерзост - канарчето на демокрацията се оказа обикновен доносник. Представям си как от устата му е текла сладострастна слюнка докато е съчинявал доносчето си. Защото това не е мръсотия само срещу Бокова, това е атака срещу България. Михайлов може да действа само така - подмолно, тайно, със затаена злоба. Това е единственият начин хора като него да зачертаят биографиите си на запенени кариеристи преди 10 ноември. От касетата с танковете до своя настоящ донос Михайлов напомня на онзи легендарен образ от стихотворението на Константин Павлов за славея (канарчето де), който си мечтае за железни нокти и метален клюн. Това все едно е писано за Танкиста - антикомунистът-доносник. Поръчковата "съвест" на демокрацията, добавя в поста си той.

Доноса коментира и журналистът Петър Волгин:
Няма нищо изненадващо във факта, че Евгений Михайлов е изпратил донос срещу Ирина Бокова в ЮНЕСКО и ООН. Десните "умни и красиви" хора са "copy-paste" на най-гнусните доносници от времето преди 1989 г. Днешните убедени "евроатлантици" и "борци срещу комунизма" щяха да бъдат най-фанатичните комсомолци и партийци в соцвремето, ако бяха родени 10-20 години по-рано. Става дума за типаж, а не за вяра в принципи. Става дума за типажа на тоталния нагаждач, за обслужващия персонал на всяка власт. Точно такива си и разни "професионални дипломати", от рода на тафровчето, което при бай Тошо е било по-ниско от тревата, а сега го играе голям смелчага и демократ. Пълна отврат!

Надявам се адресатите да са достатъчно разумни, че да не обръщат внимание на писмо от лудницата. Как иначе да се тълкува изпращач с мейл pmseptember22@gmail.com. Безплатен адрес! Такива са писмата на многобройните измамници в интернет, които редовно ни информират, че сме спечелили един милион, ама друг път. Достатъчно било да им дадем банковата си сметка и да пратим известна сума, коментира от своя страна Богомил Бонев.

Евродепутатът Илияна Йотова коментира пред Епицентър.бг:

Това писмо е абсолютен прецедент!

Представяте ли си подобно нещо да стане с кандидата на Великобритания, на Нова Зеландия или на Португалия?

Това е тежка провокация не към Ирина Бокова, не към правителството, а тежка провокация към българското общество. Как утре тези хора ще ни гледат всичките в очите?

Но авторите на това писмо не са сами. Те са само инструмент в ръцете на други сили, които искат да провалят българската кандидатура. Спомнете си кой търсеше подкрепа от Албания за себе си, зад гърба на Борисов и Плевнелиев? Името е Кристалина Георгиева. Кой търсеше подкрепа за себе си от билдербергите? Кой до последно не се примири с това, че правителството предпочете далеч по-печелившата кандидатура на Ирина Бокова пред тази на българския еврокомисар?

Сега, когато очевидно кандидатурата на г-жа Георгиева е невъзможна, целта е на всяка цена Ирина Бокова да загуби. И за това не се подбират средства. Очевидно се работи за интересите на друга кандидатура, а не на българската.