Лекари отбелязаха Деня на спасението с минута мълчание пред Паметника на медиците
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Август 2016 17:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекари отбелязаха Деня на спасението с минута мълчание пред Паметника на медиците

/КРОСС/ В 12.00 часа с едноминутно мълчание и включени сирени на линейките пред Паметника на медиците, загинали във войните, в градинката на ВМА лекари и медицински специалисти за 12 -та поредна година почетоха колегите си, починали при спасяване на човешки животи. Инициаторът на Деня на спасението д-р Тотко Найденов предложи на правителството и министъра на здравеопазването този ден да бъде обявен и за международен с оглед на загиващите лекари във войните по света и в момента.

Тази година на 15 август се навършват 53 години от подвига на 26-годишния лекар от великотърновското село Стрелец - д-р Стефан Черкезов. На този ден през 1963 г. той спасява от горящ автобус 47 души и почива на следващия ден от тежките си изгаряния, казва д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. "Български лекар" и инициатор на Деня на Спасението.

Доц. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по спешна терапия във ВМА, посочи, че рискът на който лекарите са подложени в работата си е ежедневен и това е нормално за тях.

Рискът, на който сме подложени особено медиците, които работим в условия на спешност, е ежедневен. Не бихме могли да го стадираме по някакъв начин, защото човешкият живот няма цена. Ние медиците сме обучени така че преди всичко да мислим за здравето и живота на пациента. Това е мотото и символът, който се влага в днешния ден, каза той. 

Лекарският съюз трябва да инициира проучвания за професионалните заболявания на медицинските специалисти смята още д- р Найденов. Той е предложил на Министерския съвет Денят на Спасението - 15 август да стане и Международен ден на спасението, защото:

В последно време в гражданската война в Сирия, 600 лекари са убити по време на бомбардировки над лечебните заведения. Миналата година 500 лекари умряха, заразени от ебола в Сиера Леоне, но потушиха епидемията. И мисля, че заслужава тези лекари, а не само лекарите, всички хора, които са загинали при спасяване на човешки живот, да имат свой международен ден на спасението, както нашият български ден на спасението е официализиран от МС през 2012 година, посочи д-р Найденов.

Началникът на ВМА ген. Николай Петров и заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков подкрепиха идеята, информира БНР.