Мартин Карбовски: Донесоха ни не демокрация, а изключване
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Септември 2016 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мартин Карбовски: Донесоха ни не демокрация, а изключване

/КРОСС/ Аз съм последният човек, който ще тъгува по комунизма. Носталгията към него е смешна. Но има факти, които не може да не забележим. Демокрацията не реши нито един проблем.
Това казва в интервю за "Стандарт" журналистът Мартин Карбовски.
Дали демокрацията реши проблема с побоя на лекарите? Дали реши проблемите с пътищата, сигурността, границата, бита, образованието? Онзи ден казаха - 800 закрити училища...
Инфраструктурата ни е на ниво 84-та. Непрекъснато се говори за магистрали - съжалявам, но аз не ги виждам. 100-200 километра нищо не са. Тази държава е дълга 800 километра по диагонал.
Какво ни даде демокрацията? - пита Карбовски.

Хората вече не могат да говорят и пишат. А оттам и да дефинират проблемите си. Ако събереш трите поколения българи едни до други, ще видиш следното: бабата - чудесен човек, била е учителка, майката е нещо друго - тя, да кажем, е съсипала Прехода, а детето вече е пълен профан. То е на 20 години, а не може да чете и пише.
А дребните кражби? Почти узаконена е следната практика: до 300 лева каквото откраднеш, си е твое. А битът на хората е към 400-500 лева. Ами ти можеш да им вземеш целия бит - вземи им бурканите за зимата, прозорците, вратите и край. Ние чисто библейски вече сме задраскали заповедта "Не кради". "Не кради много", така казваме - до 300 лева може. Макар че това съдържа друго - ако ще крадеш, кради по много. Понеже до 300 няма да те хванат, а над 3 милиона също, коментира журналистът.

Той е категоричен, че идеята за новото време, след 89-та, е подменена.
Идеята за демокрация беше образование, медицинско обслужване, сигурност, никаква цензура... Вместо това раздадоха на всеки по един телевизор и един хладилник и толкова.
Лишиха ни от регламент. По времето на комунизма имаше регламенти. И всички изключени групи получиха шансове за живот. А сега вижте от това, което ни донесе демокрацията, колко изключени хора има в това общество. Донесоха ни не демокрация, а изключване. Отдавна не говоря за циганите - българите са изключени. Изключихме хората, група по група, като от контакт. Лично го регистрирам от 2000-ата година. От нулевите години. Вече съм сериозно уплашен. Граждани няма, има емигранти, които плачат за тази държава някъде далече, казва още той.

Регрес, разпад и кошмар - обобщава картината Карбовски.

Светът на властта и светът на българина се разминават радикално, казва още журналистът. - Неотзивчивостта на държавата по големите и важни теми е абсолютна.
зборите са математизирани, разграфени, в таблички, корпоративен вот и схеми. В тях почти няма реални хора. Това вече е леталната фаза - когато на демокрацията не й трябват дори избиратели, казва още Мартин Карбовски.

Журналистът се връща в ефир с новото си предаване "Втори план".
Ще се занимавам с това, което се случва след абдикацията на държавата. Първото предаване ще е тотален шок, обещава той.