ЕС обяви в своя резолюция православието за опасна пропаганда
Секция: СВЯТ
23 Ноември 2016 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС обяви в своя резолюция православието за опасна пропаганда

/КРОСС/ Депутатите в Европарламента приеха резолюция за противодействие на руската пропаганда, съобщава телевизия RT. В документа като най-опасни се споменават информационната агенция Sputnik и самата телевизия RT.

В гласуването са участвали 691 депутати. 304 депутати са подкрепили резолюцията, против са били 179, а 208 са се въздържали.

В началото на октомври беше съобщено, че комисията по външните работи на Европарламента се е занимала с руската пропаганда, насочена срещу страните от ЕС и е одобрила план за противодействие. В документа се посочва, че най-голямата заплаха за Европа са Русия и „Ислямска държава". Сред основните пропагандни средства на Кремъл според евродепутатите са телевизия RT, информационната агенция Sputnik и Руската православна църква.

Автор на документа е евродепутатът от Полша - Анна Фотига.

В резолюцията православието е обявено сред „опасните видове идеологии", защото пропагандира своите християнски ценности и разширява влиянието си в целия свят.
В момента в ЕС православни са България, Гърция, Румъния и Кипър. Големи православни малцинства има в Хърватия, Словения, Литва, Латвия, Естония, Чехия и Словакия. А в Германия има цели 3 милиона православни вече.

В доклада се обръща внимание, че според разузнавателните служби на някои европейски страни Русия има намерението да извършва операции за дестабилизиране на други държави, обясни по време на дебата в Страсбург евродепутатът Андрей Ковачев, който е автор на някои от поправките в текста.

Тази седмица докладът, който в момента обсъждаме, стана повод за нова атака срещу Европейския съюз, като подобни медии твърдят, че Европейският парламент готви в последния момент тайна поправка към доклада, която да забрани православието. Пример за хибридна информационна война, и показва защо Европейският съюз трябва да противодейства на пропагандата. Много съжалявам за това, което чух от колегите от европейските социалисти и демократи, че те ще се въздържат при гласуването, коментира пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев.