Музеят в Силистра получава над 600 културни ценности, иззети от съда
Секция: КУЛТУРА
10 Януари 2017 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Музеят в Силистра получава над 600 културни ценности, иззети от съда

/КРОСС/ Близо 600 антични монети и други културни ценности предостави НАП Варна на Регионален историческия музей в Силистра. Ценните антики са отнети от Окръжен съд Силистра в полза на държавата. Колекцията на музея ще се разнообрази с бронзови и медни монети от различни епохи. Сред тях са римска бронзова монета на император Траян /98-117 г./, римски бронзови монети от III-IV век и медни византийски монети от VI век.

Освен монетите, от отдел „Държавни вземания" при НАП Варна са предоставили на музея бронзови стрели от IV-III век пр. Хр., бронзови фибули със следи от посребряване-изработени през II-IV век. Сред експонатите на музея ще могат да се видят и ювелирни инструменти от IV-III век пр. Хр. и бронзови медицински инструменти от II-V век. Токи, висулки, начелници, бронзови маниста от IV-III век пр. Хр. и още много други антики обогатиха фонда на музея.

„През последните няколко години сме предоставили на музеите в Провадия, Русе и Шумен значими и безценни антики, открити на територията на България и отнети в полза на държавата. Желанието ни е да опазим част от богатото ни историческо минало, да съхраним културно-историческите ценности за идните поколения", заяви териториалния директор Милена Колева.