Плевнелиев и още 16 европейски политици помолиха Тръмп да не се сдобрява с Русия
Секция: СВЯТ
11 Януари 2017 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плевнелиев и още 16 европейски политици помолиха Тръмп да не се сдобрява с Русия

/КРОСС/ Президентът на България Росен Плевнелиев и още 16 европейски политици се обърнаха с писмо до избрания президент на САЩ Доналд Тръмп с молба да не подобрява отношенията с Русия, съобщава „Вашингтон пост" (Washington Post).

„Путин не се стреми да направи Америка велика. Както съюзници ние правим точно това", пише в писмото до Тръмп. „Като съюзници, обвързани с договори, ние апелираме към новата американска администрация и Конгреса да заемат твърда позиция в защита на нашите общи цели и интереси: Мирът, атлантическите сила и свобода".

Подписи под документа са поставили още бившият президент на Естония Томас Хендрик Илвес, бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, бившият президент на Латвия Вайра Вике-Фрайберга.

В списъка на подписалите се е и бившият министър на външните работи на Швеция Карл Билд и други бивши лидери на външните и отбранителните ведомства на Чехия, Полша, Литва.
В писмото се предупреждава новоизбрания президент на САЩ да не премахва антируските санкции и да не прави „голяма сделка" с Москва за Украйна.
„Вторичните трусове от такава сделка ще разтърсят доверието на американските съюзници в Европа и на други места", се казва в писмото. "Основата на правилата на международния ред, от която сигурността на Запада зависи от десетилетия ще бъде отслабена. Съюзите, които са истинският източник на американското величие ще ерозират: страни, които са пролели кръв, пари и политически капитал в подкрепа на трансатлантическата сигурност ще се чудят дали Америка все още е надежден приятел".
„Когато по-рано Америка ни призоваваше, ние откликвахме. Бяхме с вас в Ирак и Афганистан. Заедно поемахме рискове, заедно жертвахме синове и дъщери", продължават авторите на писмото. „Когато САЩ са силни, ние заедно ставаме по-силни".
„Призоваваме американските ни приятели да укрепват, а не да отслабват трансатлантическите връзки", се казва в писмото.

Документът прилича по своя замисъл на посланието на няколко лидери от Централна и Източна Европа до отиващия си президент Барак Обама, които през 2009 г. отправиха предупреждение за рисковете от евентуално подобрение на отношенията с Москва.

Доналд Тръмп обаче явно няма да се вслуша в молбата им, защото новоизбраният президент на САЩ излезе със следното съобщение в „Туитър":
„Поддържането на добри отношения с Русия е нещо хубаво. Само глупави хора биха помислили, че е нещо лошо!" Това написа по-рано в „Туитър" новоизбраният президент на САЩ.