Влаковете в Холандия за първите в света, които се захранват с вятърна енергия
Секция: Технологии
11 Януари 2017 12:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Влаковете в Холандия за първите в света, които се захранват с вятърна енергия

/КРОСС/ Холандия стана първата страна в света, чийто държавен ЖП транспорт се захранва изцяло чрез възобновяеми енергийни източници. Считано от първи януари т.г. всички електрически влакове на държавната железопътна компания NS се движат само с електричество, което се генерира от вятърни електроцентрали.
Това означава, че всеки ден над 600 000 души реализират над 1.2 млн. пътувания из територията на страната без никакви вредни емисии. Цялата енергия за това идва от ветрогенераторите на компанията Eneco. ЖП компанията се нуждае от 1.2 тераватчаса подобна енергия годишно, което е равно на същото количество енергия, което консумират всички домакинства в Амстердам за една година.

NS и Eneco изтъкват, че са сключили партньорството си през 2015 г. То е изисквало сериозни инвестиции и разширения на ветропарковете на Eneco. Двете компании са особено горди, че са успели да постигнат целта си за по-малко от две години - с година по-рано от първоначално поставения срок през 2018 г. Освен това NS е поела ангажимент да намалява консумацията си на енергия с по 2% на година. От 2005 г. досега компанията вече използва с 30% по-малко енергия.

Други ЖП компании в Холандия също се присъединяват към проекта. Още 9 компании използват електричество от Eneco, което купуват чрез NS, която им е посредник. Те също имат за цел постепенно да достигнат 100% захранване от възобновяеми източници.