Полските депутати искат отлагане на новата политическа сесия
Секция: СВЯТ
11 Януари 2017 14:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полските депутати искат отлагане на новата политическа сесия

/КРОСС/ Най-голямата опозиционна партия в Полша призова началото на новата сесия на долната камара на парламента да бъде отложено със седмица, съобщава Ройтерс.

Центристката "Гражданска платформа" обяви, че е необходимо време, за да се намери решение на продължаващата близо един месец политическа криза.

Парламентарната група на партията е окупирала пленарната зала на законодателния орган, след като управляващите консерватори от "Право и справедливост" предприеха мерки за намаляване на журналистите в парламента. Освен това решение на управляващите да преместят гласуването на бюджет 2017 година в друга зала в парламента допълнително усложни породилото се напрежение между правителството и опозицията.

Председателят на "Гражданска платформа" Гжегож Схетина заяви, че са внесли предложение долната камара на парламента да се свика на 18 януари.

Днес по график депутатите провеждат първото си заседание за тази година на фона на неразрешените политически противоречия, въпреки че управляващата партия направи отстъпки през последните дни.

Предложението е внесено, "за да имаме време да потърсим идеи, да разговаряме и да намерим решение" на парламентарната криза, добави Схетина.

Кризата започна миналият месец, когато "Право и справедливост" беше принудена да гласува бюджета за 2017 година в друга зала в парламента, след като опозиционни депутати блокираха трибуната в пленарната зала като протест срещу планове за ограничаване на достъпа на медии до парламента.

"Гражданска платформа", която твърди, че гласуването за бюджета е било незаконно, също внесе проекторезолюция, призоваваща да се възобнови четенето на бюджета.

Евроскептичната управляваща партия, която има мнозинство в парламента, все още не е отговорила на предложенията на опозицията.