Подписват за изграждането на газова връзка България-Сърбия
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Януари 2017 16:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подписват за изграждането на газова връзка България-Сърбия

/КРОСС/Кабинетът упълномощи министъра на енергетиката да подпише Меморандума за разбирателство по проекта за изграждане на междусистемна газова връзка България - Сърбия между правителствата на двете страни. Проектът на документа беше одобрен през октомври 2016 г. и неговата цел е да се ускорят дейностите по строителството на интерконектора.

Подписването на Меморандума за разбирателство е продължение на сключеното на 14 декември 2012 г. споразумение между двете държави за строителството на междусистемната газова връзка. Документът отразява актуализираните технически характеристики, изменени в резултат на изготвените през 2015 г. подробен устройствен план - парцеларен план, и технически проект за българския участък, както и съвместна пътна карта за изпълнението на проекта, представена на Европейската комисия през септември 2015 г.

Изпълнението на първата фаза по проектирането на българския участък на интерконектора приключи на 31 декември 2015 г. с финансиране от ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013 г. За втората фаза на проекта за изграждането му е предвидено финансиране чрез процедура за директно предоставяне на средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020.