Правителството и бунтовниците се разбраха за водата в Дамаск
Секция: СВЯТ
11 Януари 2017 16:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правителството и бунтовниците се разбраха за водата в Дамаск

/КРОСС/ Провинциален управител в Сирия съобщи, че правителството и бунтовниците са постигнали споразумение по план за ремонт на повреден воден източник в района на Вади Барада, който снабдява столицата с вода, информира държавната телевизия, цитирана от Ройтерс.

Информацията не е потвърдена от бунтовниците на този етап. Местен медиен офис на активисти в контролирания от бунтовниците Вади Барада, където се намира и водоемът, отрече да е сключвано някакво споразумение между опозицията и правителството.

От края на декември е прекъснато водоснабдяването до 70% от жителите в Дамаск и близките райони.

Държавната телевизия обаче отбелязва, че правителството и бунтовниците във Вади Барада - долина на около 20 километра северозападно от Дамаск, са постигнали споразумение техници да влязат в повредената станция на водоема и да отстранят проблемите.

ООН съобщава, че водоемът е засегнат, след като "инфраструктурата умишлено е била атакувана", но организацията не посочва кой е отговорен.

4 милиона жители на Дамаск са оставени без питейна вода. Световната организация предупреждава, че недостигът може да доведе до заболявания.

Управителят на провинция Дамаск Ала Ибрахим заяви, цитиран от държавната агенция САНА, че е сключено предварително споразумение с местни бойци в части на Вади Барада да предадат оръжията си на правителството. Бойците ще бъдат евакуирани от района.

Сирийската армия след това ще влезе в района, за да обезвреди експлозиви, и техници ще ремонтират повредите в станцията на водоема, добави той.

През следващите часове ще стане ясно дали е възможно да се приложи споразумението, поясни Ибрахим.