Христо Мутафчиев поиска полицейски постове пред театрите
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Януари 2017 21:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Мутафчиев поиска полицейски постове пред театрите

/КРОСС/ Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев поиска полицаи пред театрите, които да следят за съмнителен багаж. Тази молба той отправи пред членовете на Вътрешната парламентарна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

Мутафчиев е написал писмо до комисията с апел, което доведе и до заседание, занимаващо се само с темата за сигурността в театрите.

„Както всички говорим за националната сигурност на България, така и ние може да говорим за нея и то с открито лице. Получих сигнал, че на няколко пъти се забелязват странни личности с обемисти багажи да влизат в Народния театър, докато влиза публиката. На въпроса къде отивате и имате ли билет няколко пъти тези странни личности се изнизват от театъра и дори не влизат в салона. Когато им се каже „дайте си багажа на гардероб", казват, че вътре е личният им лаптоп или телефон и отказват", разказа Мутафчиев.

„Не знам как може да стане, но ако трябва полицаи да патрулират пред театрите докато влиза публиката в 19.00 часа и да проверяват за обемисти багажи или най-малкото съмнителните елементи, да разтварят чантите пред театъра", предложи Христо Мутафчиев. Според него е крайно време в България да се погледне сериозно на този проблем, докато не се е случило нещо.

„В театрите също има реквизитни оръжия и няма гаранция дали някой няма да вкара истински, да се изправи на сцената и да стреля по публиката", изрази притесненията си актьорът. Според Христо Мутафчиев е възможно МВР да купи камери за видеонаблюдение в театрите.

„Много е важен респектът. Двама полицаи пред театъра са по-респектиращи, докато влиза публиката, отколкото да има човек по сигурността, който да гледа дали някой в публиката „шава", каза още той.
Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов от своя страна предупреди, че в момента се води „една странна и особена война". Според него с нищо България не е изолирана от това явление, което е в цяла Европа и трябва да сме бдителни.

Зам.-министърът на МВР в оставка Красимир Ципов обясни, че МВР работи от самото начало за изготвяне на анализ за рисковете за национална сигурност и като основен риск е изведена заплахата от терористичен акт.