Между 80 000 и 100 000 евро губят превозвачите за всеки ден блокирани пътища
Секция: ИКОНОМИКА
11 Януари 2017 20:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Между 80 000 и 100 000 евро губят превозвачите за всеки ден блокирани пътища

/КРОСС/ Между 80 000 и 100 000 евро губят превозвачите за всеки ден блокирани пътища, изчисляват от бранша. Закъсненията по веригата носят загуби и за търговците на плодове и зеленчуци. Най-голям риск от измръзване има за цитрусовите плодове, домати и краставици.

Търговците казват, че най-важно е продуктите да стигнат до склада, предава БТВ. На места включват печки, за да отопляват халетата и да поддържат температурата над нулата.

Често обаче стоката замръзва по пътя или закъснява, а това им носи загуби.

По пътищата у нас на ден пътуват 2000 камиона на български и чужди превозвачи. Браншът пресмята, че всеки ден престой в преспите струва между 400 и 600 евро за тир.

Ако стоката не стигне навреме, неустойките са от 100 до 300 евро за всеки ден просрочие.

Продукцията оцелява само, когато се транспортира с хладилен камион, където температурата се регулира. Когато ремаркето е покрито с брезент - плодовете и зеленчуците нямат шанс.

И ако на борсата се надяват да се разминат без сериозни загуби заради студа - в един от магазините отчитат скок в пъти в продажбите на отоплителни уреди.

Равносметката за бизнеса от студа ще стане ясна в края на зимата.
Най-голямото притеснение на превозвачи и търговци е дали след снега и тази пролет ще има блокада на гръцката граница, което може да се окаже непосилно за част от фирмите по веригата.