Паметникът на кирилицата стана атракция за софиянци
Секция: КУЛТУРА
11 Януари 2017 21:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паметникът на кирилицата стана атракция за софиянци

/КРОСС/ Паметникът на кирилицата, който от седмица е изложен във фоайето на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски", се превърна в истинска атракция за студентите и жителите на София.
Монументът, който в неделя ще замине за Антарктида, за бъде поставен до българската база там, привлича вниманието на студентите и те не пропускат да си направят снимки с него, които вече обикалят социалните мрежи. Тъй като достъпът е свободен, много хора идват специално, за да видят уникалния паметник, който ще потегли с товарен самолет до най-южния град на Чили - Пунта Аренас. След това с кораб и с лодки ще достигне до базата „Св. Климент Охридски", където ще се качи група от трима български учени.
„Интересът беше голям още първия ден, в който го представихме. Десетки любопитни хора се спираха да се снимат и прочетат табелата, която сме сложили, за да знаят всички какъв е този паметник", разказа пред „Труд" археологът проф. Николай Овчаров, чиято е и идеята за създаването на монумента.
Самият проф. Овчаров обмисля лично да отиде до Антарктида за официалното откриване на паметника на кирилицата през есента.

„Ако това стане, имаме идея да направим първите археологически проучвания на ледения континент. Според някои версии се предполага, че испански експедиции са стигали до Антарктида още в средата на ХІХ век, преди официалното й откриване, и е възможно да попаднем на следи от техните кораби", обясни проф. Овчаров.

По думите му подобно проучване ще е много интересно и за модерната археология, тъй като е възможно да се открият следи от редица експедиции, проведени преди десетилетия.