Учени от Харвард сътвориха водороден метал
Секция: Наука
31 Януари 2017 15:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени от Харвард сътвориха водороден метал

/КРОСС/ Учени от Харвард обявиха миналата седмица, че са успели да сторят чудо - превърнаха водорода в метал. Така се появи най-ценният метал на планетата, съобщи списание "Sciense".

Водородният метал може да създаде революция в технологиите - супербързи проводници, влакове с огромна скорост и ултраефективни превозни средства, както и драстично подобряване на почти всичко, което е свързано с електричеството. Това откритие ще позволи на човечеството да изследва космическото пространство, както никога досега.

Но учените първо трябва да преценят дали металът, който са сътворили, е стабилен при нормални налягания и температури. Професор Исак Силвър, който съобщи новината заедно с доктор Ранга Диас, заяви: "Това е Светият Граал на физиката под високо налягане. Това е първият екземпляр от водороден метал на Земята, така че това, когато виждате, никой по-рано не е видял".

За да се получи това малко парче метал, учените са разбили решетката на течен водород при температури далеч под нулата. За да се случи това, е необходимо налягане, което е по-голямо от това в центъра на Земята. Идеята е, разбира се, металният водород да бъде стабилен при стайна температура и професор Силвър заяви, че това вероятно ще бъде постигнато.