„Пазим духа на виното“ в чест на Трифон Зарезан
Секция: КУЛТУРА
14 Февруари 2017 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 „Пазим духа на виното“ в чест на Трифон Зарезан Най-старата винарска изба в Южна България организира пищен празник за град Ямбол, по повод новата си марка вино КАБИЛЕ

/КРОСС/За втора поредна година Трифон Зарезан стана празник за цял един град и хилядите му жители. Вила Ямбол отново чества деня на покровителя на лозето с мащабно винено събитие, като тази година то премина с надслов „Пазим духа на виното".

Всяка година на 14-ти февруари изпълнителният директор Красимир Аврамов и екипът му традиционно зарязват по изгрев слънце лозята си край Ямбол, поливат ги с червено вино за здраве и берекет и определят своя нов Цар на лозето, както традицията повелява. Именно той трябва да се грижи за лозята и да носи отговорност на есен при гроздобер плодовете да са сочни и сладки, за да е отлична и винената реколта. Традицията на един от най-старите празници в календара ни също така повелява, лозарите и винарите да почерпят съгражданите си в чест на Свети Трифон. Именно затова избата за втора година организира мащабно винено събитие за жителите на град Ямбол, което събира и прави съпричастни към празника хиляди семейства. Обредни танци, кукеруване и километрични хора имаше и тази година с разликата, че през 2016-та те бяха посветени само на виното и Трифон Зарезан, а тази година и на тракийските винени обичаи и наследеното от техни времена плодородие на земите. Цялата програма продължи няколко часа и успя да задържи вниманието на хилядите присъстващи. Избата почерпи с над 3 тона от новата си марка вино КАБИЛЕ, за да е берекет, както казват винарите. Корифеят Ути Бъчваров направи кулинарно шоу, с което впечатли и нагости присъстващите семейства с винен кебап, сготвен на живо в най-големия тиган в България, който тежи над 200 кг. и побира близо 3000 порции, а капакът му се повдига със специален кран. Тази година гвоздей в програмата бе Теодосий Спасов и неговата група, които посветиха своите ритми на траките, плодородието и виното.

През 2016-та година повод за събитието беше новото ни име Вила Ямбол. Тази година отново имаме повод и именно заради него събитието ни ще премине под надслов: Пазим духа на виното. Вече 93 години доказваме, че не само го пазим, но и го развиваме на над 20 международни пазара. През настоящия месец представяме новата си марка КАБИЛЕ, вдъхновена от един от най-старите тракийски градове, чиито разкопки доказват, че винопроизводството по земите ни датира от четвърти век преди Христа. Градът носи името на богинята Кибела, която е почитана като майка на възраждащата се природа и плодородните земи, покровителка на лозята и първородна сила зад всяко вино, произведено през последните 4000 години в ямболския регион. Почерпката, която всяка година се прави в чест на професионалния ни празник, тази година посвещаваме на Кибела и Трифон Зарезан и я споделяме отново с вас, за да е берекет и плодородие по земите ни, на които отглеждаме над 10 000 декара лозя.", каза в приветствената си реч Красимир Аврамов, изпълнителен директор на избата. Поздрав към него и присъстващите отправиха и кмета на община Ямбол - Георги Славов.

Вила Ямбол наследява традиции във винопроизводството в региона от 1924 година и днес е най-старата винарска изба в Южна България. Тя съчетава традициите на миналото с технологиите на бъдещето, за да създаде вина, превърнали се в еталон за качество по света, за което засвидетелстват техните над 70 медала от водещите международни винени конкурси. Всичко започва от специалното внимание и ежедневните усилия по отглеждане и развитие на гроздето. Компанията обработва над 10 000 декара лозови масиви, като приоритет в инвестиционната й програма са засаждането на още. Общият капацитет за преработка на грозде на избата възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение - над 18 млн. литрa. С прецизност компанията развива както големи серии, изпълнява поръчки за над 20 страни, разработва и бутикови партиди, следвайки златното сечение цена/качество. Една от гордостите на Вила Ямбол е фактът, че първата мускатова ракия в България е дестилирана именно там под марката „Стралджанска" преди 30 години, а наскоро нейната рецепта бе „съживена".