Откриха нарушения в обществените поръчки
Секция: ПОЛИТИКА
17 Февруари 2017 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха нарушения в обществените поръчки

/КРОСС/ Забавяне на сроковете на редица обществени поръчки по времето на втория кабинет на Бойко Борисов. Това показва ревизията на досегашната власт, резултатите от която представи служебният премиер Огнян Герджиков.

В Министерството на отбраната са 116 процедури за обществени поръчки и са спрени 31. Оставащите 82 процедури за доставка на стоки и услуги са приключили с договори. При анализа става ясно, че има нарушения в 45 от тези 82 договори. В девет от тях има индикации за измами и сериозни нарушения например условия и изисквания, които дават предимства или ограничават участието на лица е ОП.

Част от поръчките ще бъдат разследвани, 36 ще бъдат проверявани от финансовата инспекция.

В Агенция пътна инфраструктура има нарушения при избора на фирма за поддръжка на участък от АМ „Хемус", осветлението на тунели „Витиня", „Топли дол" и „Правешки хан". Нередности има и при поддръжката на АМ „Тракия" и осветлнието на „Транянови врата".

В икономическото ведомство има редица дискриминационни условия в поръчките и изменения на критерии след отварянето на самите поръчки.

В Земеделското министерство са докладвани случай на забавяне на процедури и има риск от спиране на средства по програмата за развитие на селските райони.

Нарушения има в МВР за поръчки, свързани с настаняването на мигранти. По тези казуси може да претърпим и финансови санкции от еврокомисията.