Нона Йотова: Ще се изгубим като народ, ако не изкореним байганьовщината
Секция: Интервюта
16 Март 2017 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нона Йотова: Ще се изгубим като народ, ако не изкореним байганьовщината

/КРОСС/- Госпожо Йотова, винаги сте била далеч от политиката, защо приехте да станете кандидат-депутат от БСП ?
- Защото според мен времената са такива, че вече не може да не вземеш гражданска позиция. Получих покана от младежката организация на БСП. След като ми предложиха, първоначално си казах: "Не, не мога да се занимавам с това". Но след като помислих малко реших, че ако сега откажа, това ще бъде нещо като бягане от отговорност. Защото наистина мисля, че времето е такова. Аз също искам в България да има промяна към по-добро и мисля че тя не може да стане, ако всеки си гледа неговата работа, а не вземе позиция. Затова се включвам.

- Как ще съчетаете депутатството със сцената?
- Аз ще продължа да играя в театъра. Но мисля, че наистина човек трябва да вземе отношение. Избрана съм именно, защото съм се доказала като професионалист. Първият човек, с когото се посъветвах дали ангажиментите ми като депутат няма да ми попречи да играя в театъра, беше Стефан Данаилов. По някаква случайност той е и водач на нашата листа. Данаилов ми каза: "Не може да попречи, нещата се съчетават. Всичко е стиковане на ангажименти".

- А защо точно БСП?
- Защото БСП е за промяна. Мисля, че това е най-адекватната партия в момента, която може да се противопостави на досегашното управление на ГЕРБ. Самата аз по наследство съм с леви убеждения. Все пак съм дъщеря на писателя Кръстьо Кръстев, който е антифашист с две смъртни присъди. Много се гордея с него. Участвал е като политкомисар в Отечествената война.

- Вие сте кандидат-депутат от БСП, но от гражданската квота. Защо досега не сте станала партиен член?
- Още като студентка в НАТФИЗ имах предложение, но избухна демокрацията. Тогавашният активист Стенли Семерджиев ми предложи, като са видяли миналото на баща ми и понеже бях първата приета по успех, но годините бяха такива, че не се знаеше какво се случва. Нашата преподавателка по политикономия идваше тогава и казваше: "Съжалявам, не знам какво да ви преподавам". Такива бяха времената. Тогава се бях замислила дали да не приема. Сега пък съм поканена като човек от гражданската квота и като виждам и другите професионалисти, които са от гражданската квота, това ме изпълва с доста надежди и по отношение на това, че наистина нещата могат да се променят. Пак казвам, за да я има тази промяна не е достатъчно само да си гледаш собствената професия или пък недоволен да пишеш по разните социални форуми, сайтове и т.н. колко си недоволен. Като си недоволен, отиди и гласувай, иди и заеми своята позиция. И двете най-добре. Защото виждам как много хора пишат във Фейсбук, че нямало да гласуват, а пък искат промяна. Ами като искаш промяна, гласувай, не може иначе. Разбира се, аз не бих се съгласила на предложение на друга политическа сила освен БСП.

- Кой беше първият човек, с когото споделихте, че ставате кандидат-депутат?
- Със съпруга ми (Богомил Бонев-б.р.), естествено. Той изцяло застана зад мен за това ми решение.

- Казвате, че човек не бива да бъде пасивен. Една доста активна журналистка, която е кандидат за депутат от БСП, в момента има проблем - говоря за Елена Йончева и конфликта й с Бойко Борисов. Как гледате на този скандал?
- За мен Елена Йончева е най-големият български журналист, защото е човек, който е бил в най-горещите точки в света. За мен истинският журналист е такъв, да отиде там, където е опасно, на място, да говориш с опасни хора. За мен не е кой знае каква журналистика да седиш в къщи и да пишеш на компютъра си нещо, което си мислиш, че е страшно умно или да се караш с хората, да проявяваш сарказъм. За мен това го може всеки грамотен човек. А истинската журналистика е това, което прави Елена. И съм изцяло на нейната страна, защото наистина това са толкова безпочвени обвинения. Спомням си, преди време имах подобен конфликт, когато снимахме предаването "Непозната земя" по БНТ, на което бях водеща и пак ще бъда водеща. Някакви хора бяха казали в публичното пространство, че едва ли не, за да заснема предаването, БНТ ми дава по 5 милиона на месец, което беше страшно смешно. Ние винаги сме работили с една камера, с един оператор, режисьора и хората, които сме ходили да снимаме по тези най-уникални места, по гори, планини, на Перперикон. Днес се включих на стената във Фейсбук на едно много талантливо момиче, което участва в момента в един телевизионен формат. Тя беше написала, че от нападките я боли. Написах й, че ще я боли и занапред. Защото онези хора, които я нападат, те са неизвестни, тях никога никой няма да ги познава. Те сигурно са неталантливи и некрасиви, за разлика от нея. И винаги ще плюят срещу някого, който реално нещо върши. Това е същото дали да гласуваш или не на избори. Като толкова искаш да плюеш, прави си го и си стой в къщи.

- Какво ви държи толкова жизнена и ентусиазирана?
- Позитивното ми отношение към живота. Някак си винаги вярвам, че хората, с които се запознавам, са добри. Никога не съм искала да повярвам, че някой може да бъде умишлено жесток. Една от любимите ми реплики е на Бланш от "Трамвай Желание", че единствените й позитиви бяха умишлената жестокост. Ще продължа да вярвам в доброто и ако мога да се боря за него, ще го направя.

- Каква ще бъде Вашата мисия като депутат в областта на културата?
- Бих се борила за доброто. Преди години цялото предаване на Слави Трифонов ми се подигра, че съм щяла да се боря с простащината. Сега имам реалната възможност да го направя. Според мен нещата в културата до голяма степен тръгват от образованието, от светоусещането, от родителите, от възпитанието в семейството. Така че, каквото мога, ще дам от себе си в тази насока. Толкова се говори и обсъжда закона за меценатството, който така е написан, че нито един меценат да не поиска да се заеме с това. Като се започне, че меценатът трябва да отиде и да се регистрира в Министерство на културата. Това нещо ме потресе ! Защо трябва да се регистрира там, а не в Министерство на финансите, например. А колко души работят в МК и какво точно извършват? Ето, с такива неща бих се занимавала. Както и днес четох за скандала между "Музикаутор" и БНР. Творецът е този, който е потърпевш, така става. В момента българската музика, която така и така никой не я знае в света, я няма в БНР, а пускат в БНР англоезичната музика, която така и така е завладяла света. Толкова е тъжно, че няма накъде. Да не би да трябва творецът да си плаща в националното радио, за да излъчват неговите песни. Творецът е винаги онзи, за който държава мисли на последно място. А не бива да е така. Искам реално да помогна на всички хора на изкуството.

- Репетирате ли нещо в момента?
- Една пиеса, която е много свързана с това, с което се захващам. Това е "Щастливеца" на Руси Божанов, която се прави по случай 60-годишнината на Сатиричния театър и 110 години от убийството на Алеко Константинов. В тази пиеса тези неща, които си говорим с вас, са застъпени до такава степен, че няма накъде повече. Аз нямам главна роля в пиесата, но участвам с искрено желание. Проф. Здравко Митков я поставя така, че ангажира почти всички колеги от Сатиричния театър. Алеко Константинов се изпълнява от Калин Врачански, когото цяла България обича. В пиесата всички свирим и пеем. В нашия театър има и професионални музиканти като Милена Аврамова, която свири на цигулка, Мартин Каров, който зад гърба си има направена музика на много пиеси, Йорданка Стефанова, която също е цигуларка. Надявам се на 7 април публиката да види едно много стойностно произведение.

- Как виждате бъдещето на България?
- Аз постоянно вярвам, че нещата ще се оправят към по-добро. Факт е, че млади хора, които завършват в чужбина, се връщат да работят тук, при семействата си. Защото наистина българинът обича семейството си и не обича да стои далеч от него.

- Коя ваша любима фраза от постановка, в която участвате, характеризира действителността в момента?
- В пиесата "Щастливеца" има един монолог на майката на Алеко, която се играе от актрисата Янина Кашева. Доколкото знам е цитат от самия Алеко Константинов, че ако не изкореним байганьовщината от себе си, ще се изгубим като народ. Предишната постановка е била на Асен Шопов, като ролята на Алеко е играл Стефан Данаилов, който е един изключителен човек, когото аз много обичам и уважавам. Каза, че ще дойде да ни гледа.

Източник: standartnews.com