Обсерваторията в Рожен получи целева субсидия
Секция: Наука
16 Март 2017 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обсерваторията в Рожен получи целева субсидия

/КРОСС/Днес е Международният ден на астрономическите обсерватории,който е отбелязан за първи път през 1990 година в Италия по инициативата на Асоциацията на италианските астрономически обсерватории. През 1994 г. е отбелязан и във Франция, а през 1995 г. - в още 6 европейски държави.
На 13 март т.г. Националната астрономическа обсерватория в Рожен отбеляза 36 години от своето официално откриване през 1981 г. Обсерваторията в Рожен е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и в Югоизточна Европа. Обсерваторията остава най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура.

За изминалите години Обсерваторията има своя принос към изучаването законите на Космоса и свое място в цялото астрономическо общество в света, заяви за Радио София д-р Никола Петров, помощник-директор на обсерваторията.

Д-р Петров каза още, че вчера ( 15 март ) очакваната целева субсидия в размер на 540 хил. лв. е преведена към БАН, което ще позволи обновяването на част от апаратурата. Той допълни, че откакто съществува Обсерваторията това е първото целево финансиране в такива размери.