Наши учени създадоха машина за гласуване
Секция: Технологии
20 Март 2017 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наши учени създадоха машина за гласуване

/КРОСС/ Въпреки че на тези избори няма да имаме машинно гласуване, наши учени създадоха своя машина и възнамеряват още отсега да обучават хората как се гласува, съобщи БТВ.

Целта им - никой да не се страхува от устройствата за вота и повече хора да знаят как да боравят с тях, когато машинното гласуване на избори стане факт. Създателите на машината казват, че тя е напълно адаптирана към българските условия за гласуване и уверяват, че никой не може да манипулира отчетените резултати.

Казват, че тяхната машина е "made in BG" или иначе казано - направена в България. В съставните й елементи влиза тъч скрийн монитор, свързан с малка клавиатура. С нея председателят на комисията стартира машината за еднократно гласуване. А вотът излиза от лазерен принтер, който обаче не е вграден в машината.

Инж. Александър Чобанов, създател на "Националното училище по роботика България": "Софтуера го пишем международен екип - ние го пишем заедно с нашите български шампиони, които са минали през световните олимпиади по информатика, има десетки такива и след това учат в световните университети - в Масачузетс, в Харвард, учат в европейските топ университети. Те са ни консултанти, за да можем да направим един изключително сложен софтуер, за да отговори на всички изисквания на ЦИК, които са поставени. Вътре няма никакви - казват се червеи, и свързани вируси, които да променят вота."

Твърдят, че машината няма да позволи манипулации.

Инж. Александър Чобанов, създател на "Националното училище по роботика България": "Той няма връзка с интернет. Той няма хардуер, няма приемник, който да приеме, така че не може по никакъв начин тази машина да бъде манипулирана."

Машината генерира на екрана бюлетина - досущ като хартиената. Два бутона - "виж нагоре" и "виж надолу" позволяват на гласоподавателя да разгледа всички кандидати. С докосване на екрана вотът се отбелязва, но това не е окончателно. Всеки може да промени своя избор и да изтрие първоначално задрасканото квадратче. Когато гласоподавателят вече е сигурен, натиска бутона "гласувай". Машината отново го пита да завърши ли гласуването и чак при потвърждение на принтера излиза неговият вот.

Инженер Чобанов е категоричен, че контролът при броенето е гарантиран. Броят на бюлетините в урната за гласуване трябва да отговаря на рапорта, който отпечатва машината в края на изборния ден. В него се съдържа броят гласували и разбивка - по партии, отчитат се и преференциите.

Инж. Александър Чобанов - създател на "Националното училище по роботика България": "А освен това на самите бюлетини има баркод, който може да бъде прочетен с барчетец. Там също е възможна опция дали с барчетец или да го четат ръчно, да го проверяват, за да няма никакво съмнение."

Създателите на машината искат да покажат на хората, че не е трудно да се гласува с нея. Казват, че го правят с идеална цел. Смятат, че дори деца биха се справили с командите й.

Инж. Александър Чобанов - създател на "Националното училище по роботика България": "Тествахме машината с изключително възрастни хора. Започнах с моята майка, която е на 80 години, която много трудно работи с нейния джиесем и проклина всички джиесеми и не се отказва от нейния домашен телефон с шайба. Независимо от това, тя също се справи.

В рамките на кампанията "България се учи да гласува машинно", която започва в понеделник - за 5 дни в 50 града инициаторите с помощта на студенти от Техническия университет ще демонстрират как се работи с тези
машини.