Д-р Десислав Тасков: Решаването на многобройните проблеми на хората увреждания е моя лична кауза
Секция: ПОЛИТИКА
20 Март 2017 19:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Десислав Тасков: Решаването на многобройните проблеми на хората увреждания е моя лична кауза

/КРОСС/Крайно време е нещо позитивно да се случи в социалната сфера и реално да се подобри животът на хората с увреждания и техните близки, защото те не са втора категория граждани на България. Това заяви кандидатът за народен представител от варненската листа на „БСП за България" д-р Десислав Тасков, който проведе среща с родители на деца с увреждания. „Решаването на многобройните проблеми на хората увреждания е моя лична кауза", затова Ви уверявам, че заедно, в режим на активен диалог, ще търсим и предложим най-адекватните законодателни инициативи, които да регламентират правото на достоен живот на хората с увреждания", заяви д-р Тасков. Той отбеляза, че когато имаме истинска кауза и желание за промяна, нещата се случват. Д-р Десислав Тасков припомни събитие от преди две години, когато по времето на министър Москов бяха въведени лимити в онкологията. „Представяте ли си, това означаваше лекарят да бъде принуден да избира кой пациент да живее и кой не! Тогава аз и мои колеги използвахме трибуната на БСП, за да алармираме обществото. Създаде се необходимият обществен натиск и в крайна сметка тези лимити отпаднаха", подчерта медикът.
Родителите изразиха тревогата си, че след навършване на 18 години, хората с увреждания получават пенсия в размер на едва 140 лева.
Присъстващите на срещата изтъкнаха, че в България няма единен регистър на хората с увреждания и на практика никой не знае техния брой, а това представлява огромна пречка за прилагането на адекватна социална политика. Родителите на деца с увреждания предложиха и преразглеждане на решенията ТЕЛК, защото по думите им близо половината от тях са фалшиви, а отпусканите пенсии не стигат до хората с реални увреждания.
Те подчертаха острата необходимост от създаването на социални предприятия, в които хората с увреждания да работят и да се чувстват пълноценни, както и специализирани центрове с квалифицирани специалисти. Като други проблеми бяха посочени и обидно ниското заплащане на педагози, социални работници и детски психолози, които работят в тази сфера, както и недостатъчния достъп до лични асистенти.
Участниците в срещата заявиха, че е крайно време с намесата на държавата във Варна да бъде открит Център за деца с множествено увреждане, който да позволи на родителя,ангажиран в момента изцяло с грижата за детето си, да работи.