МОСВ поиска от МВР да разследва отравянето на лешоядите в Кресна
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Март 2017 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОСВ поиска от МВР да разследва отравянето на лешоядите в Кресна

/КРОСС/ Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова е изпратила писмо до колегата си от МВР Пламен Узунов за бързо разследване и наказване на виновните лица отровили защитени видове и унищожили почти цялата популация на силно застрашения белоглав лешояд в района на Кресна.

МОСВ е изпратило писмо и до регионалните екоинспекции и Дирекциите на националните паркове "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан" да засилят охраната и контрола в защитените територии. При съмнения за отравяне на животни, със съдействието на полицията и съответната Областна дирекция по безопасност на храните, те трябва да вземат проба и да я изпратят за изследване.

Министър Костова апелира при съмнение за извършване на подобни деяния, своевременно да се уведомяват отговорните институции.

Белоглавият лешояд (Gyps fulvus) е птица от семейство Ястребови (Accipitridae) и е защитен вид, включен в Чeрвената книга и списъците към Закона за биологичното разнообразие(ЗБР). Птиците са обект на дългогодишни опити за възстановяване на вида, тъй като в края на миналия век той е изчезнал от по-голямата територия на страната, вследствие на масовото тровене на хищници.

Деянията, свързани с убиване на дивеч без надлежно разрешително или със забранени средства, както и противозаконното унищожаване на защитени видове, са престъпления по смисъла на Наказателния кодекс и се наказват с глоби, пробация или лишаване от свобода.

С друго писмо до министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, до изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев и до изпълнителния директор на ИАГ Григор Гогов, министър Костова иска съдействие за засилване на охраната и контрола на територията на съответните горски и ловни стопанства.