Франция и Япония пращат сонда до марсианска луна
Секция: Наука
15 Април 2017 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франция и Япония пращат сонда до марсианска луна

/КРОСС/ Франция и Япония планират да изпратят сонда до марсианския спътник Фобос, която да вземе проби от космическото тяло и да ги донесе на Земята, съобщи "Нешънъл джиографик" с позоваване на френския Център за космически изследвания.

Предвижда се апаратът да бъде изстрелян към Марс през 2024 г.

В началото на седмицата Париж и Токио сключиха предварително споразумение и до края на годината ще вземат окончателно решение за своята мисия.

"Това е много важна мисия, тъй като, освен Луната, това ще е първият път, в който проби от сателит на планета ще бъдат върнати на Земята." - коментира ръководителят на Центъра за космически изследвания Жан-Ив льо Гал.

Той смята, че изпращането на совалка до Фобос ще е по-лесно, отколкото до Марс, тъй като апаратът няма да се сблъсква с тежката атмосфера на планетата.

Яйцевидният Фобос е по-голямата от двете луни на Червената планета. Той е с диаметър от 27 км. Фобос е и спътникът, който се намира най-близо до своята планета - само на 6000 км, като всяка година разстоянието се скъсява с около 2 метра. Предполага се, че той ще бъде напълно притеглен от Марс след около 30 до 50 млн. години.

Учените се надяват, че с анализ на неговия състав може да бъде определен произходът му. Според една от теориите луната е бивш астероид, уловен от гравитацията на Марс. Според друга тя е остатък от образуването на самата планета.

През 2011 г. Русия изстреля апарат, който трябваше да проучи Фобос, но мисията беше неуспешна.