За политическия дневен ред в България
Секция: Анализи
17 Април 2017 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За политическия дневен ред в България

/КРОСС/ За политическия дневен ред в България

В България предстои свикването на 44-ото Народно събрание, както и избор на нов състав на Министерския съвет. И още нещо важно - подготовка на българското председателство на ЕС.

Така в кратък порядък се представя политическият дневен ред у нас.

Дали този дневен ред има и друг прочит? За съжаление, има.

И това е прочит на дневния ред през погледа на външните фактори, от които нашият политически живот е до болка зависим.

Основните политически фактори в дневния ред на България ще бъдат ГЕРБ и Обединените патриоти.

Какво е характерно за ГЕРБ? Най-важният политически извод е, че след влизането на ГЕРБ в политическия ни живот, няма нормален политически живот. Неоспорим факт е, че от 2009 година до днес няма правителство и Народно събрание, което да е изкарало пълен мандат. Естествено е да се зададе въпросът - докога? ГЕРБ са член на ЕНП. А лидерите в ЕНП до днес не разглеждат причините, които водят до дестабилизирането на политическия живот в България, от както ГЕРБ съществуват. ЕНП е доволна, че благодарение на ГЕРБ има някой друг евродепутат в повече. Но през 2018 година може да се окаже, че ГЕРБ могат да дестабилизират не само България, но и ЕНП, както и ЕС.

Обединените патриоти са формации, които от 2005 година до днес присъстват в Народното събрание под различна форма, но с едни и същи обещания. Днес им предстои да влязат и в изпълнителната власт и още невлезли отстъпиха от своите обещания. Най-яркият пример - за размера на минималните пенсии. Обединените патриоти не са долюбвани от ЕНП, напротив те са определяни като националисти и даже нещо повече. Днес ЕНП си затваря очите пред коалицията на ГЕРБ с ОП, т.е. коалицията между ЕНП и ОП. С други думи в България ЕНП може да работи и безпринципно.

И тук е редно да си спомним за англичаните и БРЕКЗИТ. Изглежда от ЕНП не са разбрали английския урок - двойните стандарти убиват европейската идея.

И така коалицията между ГЕРБ и ОП, т.е. коалицията между ЕНП и ОП ще подготви българското председателство. С други думи направен е исторически компромис в „името на българския народ".

Този исторически компромис на практика казва следното: Европейската идея не означава действия за благоденствие, а обещание за благоденствие. Обещание, което политиците могат да дават преди избори и после да го забравят. И така в името на българския народ няма да се спазят обещанията, дадени за високи пенсии и заплати. Това ли е европейската идея?

Сега да разгледаме българския политически дневен ред от гледна точка на противниците на ЕС.

Каква по-благодатна среда за тях и действия, които ще бъдат оправдани. На практика през 2018 година България няма да бъде просто България, а политическата сцена на Европейския съюз. И именно на тази сцена противниците на ЕС ще имат възможност да онагледят пред очите на целия свят опорочената вече европейска идея.

Защо казвам опорочена идея? Та нормално ли е ЕНП да печели влияние като противник на националистическите формации и в същото време днес да прави коалиция с Обединените патриоти? Вярно, става въпрос за България, но и ние сме член на ЕС. Нима европейската идея за благоденствие включва в себе си популизма и бягството от предизборните обещания? Вярно, става въпрос за България , но и ние сме член на ЕС.

С други думи, тежко и горко на ЕС, ако през 2018 година българите тръгнат да си търсят обещаното преди изборите през 2017 г одина. Тогава историческият компромис между ЕНП и ОП може да запали фитила на бурето с барут в ЕС.

И така, ние трябва да имаме предвид и противниците на ЕС.

Защото в България през 2018 година те ще имат пълната свобода да докажат, че европейската идея е мъртва. Европейската идея не е популизъм, не е предизборни лъжи. Европейската идея не може да бъде коалиция с националистически партии. И така БРЕКЗИТ може да се окаже розов спомен за ЕС в сравнение с България през 2018 година.

Към всичко това трябва да добавим и фигурата на властелина на Босфора- Реджеб Ердоган. Не бива да забравяме, че ОП като за филмова продукция спираха изселници на границата. Да, благодарение на това ОП днес ще бъдат управляващи в България. Не бива да забравяме, че български политици агитираха срещу референдума в Турция.

През 2018 година за всичко това може да се наложи да плащаме твърде висока цена - приемане на бежанци. Какво му пречи на Ердоган да ни изпрати малко бежанци? Та нали вече ОП имат опит с охрана на границата. Е, този път възрастните жени ще бъдат заменени с млади и обучени „бежанци".

С други думи, през 2018 година България може да се окаже сцената, на която да рухне европейската идея.

Накрая не може да не споменем и Русия. Просто трябва да си спомним едно интервю от месец ноември 2006 година, дадено от посланика на Русия в ЕС Владимир Чежов. На въпрос какъв принос очаква от България по повод на членството ни в ЕС имаме следния отговор:

„Поради традиционните ни добри отношения България е интересна за нас и като член на ЕС и този интерес не е само икономически. България е в добра позиция да допринесе за отношенията между ЕС и Русия и ние разчитаме, че ще бъдете наш специален партньор, своеобразен троянски кон в ЕС, разбира се извън негативния оригинален смисъл на тази метафора".

Политическото море в България е само формално спокойно. Мъртвото течение очаква своите политически жертви. В този смисъл опозицията в България е в по-добра позиция.

Парламентарната в лицето на БСП ще има време да стане по-силна политическа формация. Да спечели по-голямо доверие, защото просто ще предлага в НС да се гласуват предизборните обещания на управляващите. А те в името на доброто за българския народ ще обясняват как трябва да направят компромис с обещаното. Извънпарламентарната опозиция ще има време да открие себе си. И тези две опозиции могат да излязат на улицата да се обединят с протестиращи, които си търсят обещаното на изборите през 2017г.

Та това накратко може да е актуализиран политическият дневен ред на България.

Източник: Петко Добрев (историк), Епицентър