BulgariaSat-1 излиза в орбита през май
Секция: Технологии
19 Април 2017 16:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
BulgariaSat-1 излиза в орбита през май

/КРОСС/ Насрочено е изстрелването на българския спътник BulgariaSat-1. Във втората половина на май ракета-носител Falcon 9 на компанията на Илон Мъск SpaceX ще изведе в орбита апарата, пише nauka.offnews.bg. Това ще стане от космодрума Кейп Канаверал, Флорида.

Спътникът е готов отдавна, но извеждането му се забави след инцидент с Falcon-9 в края на миналата година на стартовата площадка, който обърка графика на SpaceX.

Първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 премина успешно последния щателен тест в началото на септември. Тогава проверката обхвана формата на антените и тяхната възможност да осигурят необходимата мощност за предаване и получаване на сигнали от точно зададено от контролния център в България място на земята.

На геостационарна орбита, на 36 000 км над земята, BulgariaSat-1 ще получава и предава различни видове данни през приемници на земята чрез радиовълни с цел да осигури на потребителите на тв оператора висококачествени телевизионни и комуникационни услуги.

Проведеният тест симулира разстоянието, което трябва да се измине, и потвърждава, дали обсега на покритие е правилно дефиниран и дали сателитът ще работи акуратно спрямо заложените цели след като пристигне на определената му геостационарна позиция.

Производителят на сателита, водещата в сектора компания Space Systems/Loral (SSL) съобщи, че BulgariaSat-1 е завършил успешно проверката на антените, с което приключва фазата на тестване.