Столично ДКЦ остана на тъмно заради неплатени сметки
Секция: Здраве
20 Април 2017 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Столично ДКЦ остана на тъмно заради неплатени сметки

/КРОСС/ В столичния 30-ти Диагностично консултативен център е спряно електрозахранването заради неплатени задължения, съобщи БНТ.

Причината е, че предишният управител на центъра е оставил в наследство голям дълг към доставчика на електроенергия.

Моника Чеуз, която отговаря за сектор "Здравеопазване" в столична община, заяви че при добро управление на ДКЦ-тата, няма да се стига до такива проблеми. Тя заяви, че при наличие на проблеми от общината сменят управителя, който е отговорен за дейността на самата структура.

"В 30-то ДКЦ проблемите са наследени от предишния управител. Той е сключил договор с фирма за доставяне на електроенергия. Фирмата не си е получила заплащането и за това е спряла тока, което не е много коректно, когато става дума за лечебно заведение", заяви Чеуз.

Тя даде пример, че и при други ДКЦ-та и болници има проблеми с плащането на тока и парното, но обикновено доставчиците са коректни и има изчаквателна политика.

При проверка е установено, че доктор Витанов, който в момента е управител, е предприел действия, за да започне поетапно да погасява задълженията към фирмата доставчик, но не се е стигнало до консенсус. "Той е реагирал адекватно, тъй като е намерил алтернативен източник на енергия - генератор, който позволява на центъра да работи", коментира Чеуз.

Председателят на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика в Столична община д-р Веселин Милев увери, че постоянно се правят проверки във всяко ДКЦ.

"Имаме назначени контрольори към ДКЦ-тата, които на всеки 3 месеца ни изпращат отчет, не само финансов, а и с препоръки. Ние периодично извършваме проверки и викаме за сверяване на резултатите управители и контрольори", допълни общинският съветник.