Кристиан Вигенин: БСП ще търси съгласие в парламента за Българското председателство на Съвета на ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
20 Април 2017 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кристиан Вигенин: БСП ще търси съгласие в парламента за Българското  председателство на Съвета на ЕС

/КРОСС/ "Добрата работа и добрата инерция по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъдат продължени и от следващия кабинет. От „БСП за България" смятаме, че нашата политическа сила имаше решаващ принос за членството на Бълагрия в ЕС. Готови сме да подкрепяме различни инциативи на следващия кабинет, които ще помогнат България да изпълнява по-ефективно ангажиментите си по председателството, както и по други инциативи, които ще позиционират България по-добре в рамките на ЕС".

Това заяви международният секретар на ПГ на „БСП за България" Кристиан Вигенин по време на изслушването на зам.-министър председателят по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева. Той подчерта, че според левицата, преди началото на председателството на Бълагрия, има две важни теми за страната ни, които трябва да повдигнем: членството на България в Шенген и поетапното отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка. Кристиан Вигенин обясни, че по време на Българското председателство предстоят важни дебати, по които Бълагрия трябва да има единна позиция - напускането на ЕС от страна на Великобритания, бъдещето на ЕС и преминаването му на много скорости; бъдещето на кохезионната политика. Като важни външнополитически теми бившият министър на външните работи посочи: рисковете пред сигурността в региона на Балканите и Черноморската стратегия и възможният принос за намаляване на напрежението в района на Черно море.

„Мястото за обсъждане на тези теми е Народното събрание. Такъв ангажимент бе поет от лидера на ГЕРБ. Ние ще следим внимателно дали това се случва. Ако парламентът стане мястото за дебат и решения по европейските теми - ще имате нашата подкрепа. Ако не- позицията ни ще бъде ревизирана", заключи Кристиан Вигенин.