Подем в строителството в страната и бум в Европа
Секция: ИКОНОМИКА
20 Април 2017 13:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подем в строителството в страната и бум в Европа

/КРОСС/ Производството в строителния сектор на Европейски съюз и в частност на еврозоната отбелязаха истински бум през февруари благодарение на необичайно меката зима през втория месец на годината, като в същото време Евростат отчете малко по-сдържан подем и на строителството в България, предава БНР.

В ЕС производството нарасна през февруари с 4,4% спрямо януари, когато то се сви с 1,5%, подновявайки по този начин позитивната тенденция в сила от октомври 2016-а година.

В същото време строителството в Еврозоната регистрира истински бум, повишавайки се с цели 6,9%, наваксвайки съществено спада в края на миналата и началото на настоящата година съответно с 0,3% и с 2,4%. Това представлява най-солиден растеж на строителството от близо пет години (от март 2012-а година насам), дължащ се в значителна степен на необичайно топлата зима през февруари.

Солидните данни на Евростат сякаш подсказват, че след години на предпазливост, бизнесът и домакинствата на Стария континент може би вече изглеждат по-склонни да инвестират в строителство на фона на все повече сигнали, че европейското икономически възстановяване набира скорост през първото тримесечие на настоящата година.

На годишна база строителството в еврозоната нараства през февруари със 7,1% (най-солидно повишение от април 2014-а година), компенсирайки изцяло спада с 5,1%, отчетен през януари, а в целия Европейския съюз се повиши с 5,2% след понижение с 2,3% месец по-рано.

През февруари най-силен ръст в строителството на месечна база беше отчетен в Словения (скок с 25,7%), Белгия (с 18,7%) и Германия (с 13,6%), докато най-солидно понижение беше регистрирано в Полша (понижение с 2,8%), следвана от Швеция (с 1,8%) и Обединеното кралство (с 1,6%).
Според същото проучване на Евростат, февруарското строителството в нашата страна се увеличи с 2,3% спрямо януари, когато се сви с 2 на сто. Въпреки че данните за България не са чак толкова добри, както осреднените европейски данни, това представлява най-солиден растеж от октомври 2015 година насам, когато българското строително производство нарасна с 4,7 на сто.

На годишна база производството в строителния сектор на България отбеляза влошаване за 16-и пореден месец, но с едва 0,5% (спрямо февруари 2016-а) след спад с 8,0% през януари. По този показател нашата страна продължава да бъде на опашката на Европейския съюз, изпреварена единствено от Словакия (спад с 10,6%), Чехия (с 5,5%), Полша (с 5,1%), Румъния (с 3,6%) и Обединеното кралство (с 1,8%).

Понижението на строителното производство в България с едва 0,5% на годишна база обаче е най-сдържаното от началото на 2016 година насам и след като за последно беше отчетен растеж в сектора на строителството със 7,8% през декември 2015-а.