Кутев: Опитите на Борисов да посредничи между Турция и Европа са глупави
Секция: ПОЛИТИКА
20 Април 2017 18:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кутев: Опитите на Борисов да посредничи между Турция и Европа са глупави

/КРОСС/ Въпреки намерението на бъдещата коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти да изкарат пълен мандат до 2021 г., от БСП още не са напълно убедени, че това ще стане. Така смята и депутатът от Левицата Антон Кутев.

Именно това той отговори в ефира на „Радио К2" на въпрос кои смята, че са най-важните задачи пред 44-тото Народно събрание.

„Аз не знам колко дълго ще просъществува, така че според мен засега трябва да говорим само за първата една година. Ние сме ги набелязали още в предизборната кампания. Най-важните две посоки от тях са социалните закони от вдигането на пенсиите, за което говорим. Ние искаме не това, което предлагат в момента Патриотите и правителството, а осъвременяване на всички пенсии на база 2013 г., което означава значително по-голям финансов ресурс от предвидения до момента.

Освен това в социалната сфера говорихме за цял пакет закони, свързани с майчинството, с демографската криза. Сега вече инициирахме и предложихме създаването на една специална анкетна комисия, която да види къде, в кои браншове, в кои производства има неплатени заплати и осигуровки и да се направят съответните законодателни промени, така щото тези недостатъци да се избегнат и да се стигне до гарантирано изплащане на заплатите и т.н. Тоест става дума за цяла серия социални закони, които ние сме предвидили, тях ги имаше и в кампанията и в момента ги работим.

И отделно цяла серия закони, насочени към сигурността и борбата с корупцията. Промени в НК, свързани с бързото производство, да не се точат дела с години, прокуратурата да не може да връща безкрайно дълго дела и т.н. Тоест това са неща, по които ние и в момента работим, внасяме ги веднага, част от законопроектите вече са готови, друга част ще бъдат готови в близките две-три седмици", коментира Кутев.

Той взе отношение и по темата с референдума в съседна Турция, след който страната ще се превърне в президентска република.

„Това си е вътрешна работа на Турция, ние не бива да се месим в това какво правят те и какви референдуми правят. Според мен обаче Ердоган очакваше много по-добър резултат и това, което се случи, е донякъде предупреждение за него. Очевидно неговата власт не е толкова безгранична, колкото си мисли. Турция е много сложна държава, там военни преврати за съжаление са ставали много пъти. Според мен, въпреки неговите резки действия, нестабилност, която да произлиза от Турция е много възможна. Тоест ние трябва много добре да си правим сметката от тук нататък като външна политика.

Опитите на Борисов да посредничи между Турция и Европа са глупави и несъстоятелни.

Това, което трябва да правим, е да си защитаваме интересите, а не да се опитваме да се правим на някакви големи политици, каквито особено в случая с Борисов той очевидно не е. Така че за мен една адекватна външна политика, която не е подчинена на интересите на великите сили и на „началниците", както казва Борисов, е много важна за България, тя е възможна и трябва да бъде проведена докрай", допълни депутатът от БСП.

Кутев не даде особено добра оценка на служебното правителство, тъй като според него то не е свършило много работа, но въпреки това не е необходимо някои от решенията да се ревизират.

„Те не взеха кой знае колко решения, нямат и кой знае какви правомощия. Аз лично не смятам, че има някакви решения, които трябва да се ревизират. Аз не харесвам част от дейността на правителството, в смисъл за мен има много неща, които правителството не свърши, особено по отношение на здравеопазване. Тоест не е въпросът в това какво трябва да се ревизира тепърва. Изобщо не харесвам варианта при който всяко следващо правителство ревизира предишното. Ревизия от гледна точка на злоупотреби винаги трябва да се прави, но да ревизираме политиките не е правилно, просто трябва да се надгражда!", завърши социалистът.